DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Wsparcie leczenia onkologicznego i poprawa jakości życia pacjentów poprzez modyfikację diety w taki sposób, aby wspomagała leczenie, łagodziła skutki uboczne terapii oraz zapobiegała niedożywieniu.
Czas jest kluczowy kiedy mówimy o wsparciu żywieniowym w chorobie nowotworowej. Odpowiednia dieta powinna być wprowadzona tuż po postawieniu diagnozy!
DLA KOGO?
- Wszystkich pacjentów z diagnozą choroby nowotworowej.
- Bliskich osób/opiekunów zajmujących się osobą chorą.
DIETETYKA ONKOLOGICZNA
Wsparcie leczenia onkologicznego i poprawa jakości życia pacjentów poprzez modyfikację diety w taki sposób, aby wspomagała leczenie, łagodziła skutki uboczne terapii oraz zapobiegała niedożywieniu.
Czas jest kluczowy kiedy mówimy o wsparciu żywieniowym w chorobie nowotworowej. Odpowiednia dieta powinna być wprowadzona tuż po postawieniu diagnozy!
DLA KOGO?
- Wszystkich pacjentów z diagnozą choroby nowotworowej.
- Bliskich osób/opiekunów zajmujących się osobą chorą.
Niedożywienie może dotyczyć 30-85% chorych! Jego skutkiem może być:
ZMNIEJSZENIE SKUTECZNOŚCI TERAPII
WYDŁUŻENIE HOSPITALIZACJI
ODROCZENIE TERAPII
ZWIĘKSZENIE RYZYKA NAWROTU CHOROBY
Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę nowotworową, to możesz potrzebować 300 kcal więcej i 2x więcej białka dziennie niż przed chorobą nowotworową!
Kiedy ważna jest dieta? Na każdym etapie choroby!
POSTAWIENIE DIAGNOZY
PRZEZ CAŁY OKRES LECZENIA
DO ZAKOŃCZENIA TERAPII
PO LECZENIU
W OKRESIE REKONWALESCENCJI
W OKRESIE POOPERACYJNYM
Podczas choroby nowotworowej i leczenia zarówno choroba, jak i terapia onkologiczna doprowadzają do skutków ubocznych w obrębie przewodu pokarmowego. Powodują brak apetytu, osłabienie, wyniszczenie, utratę masy mięśniowej i ogólnie masy ciała, niedobory, a w następstwie niedożywienie, które utrudnia leczenie i zwiększa śmiertelność pacjenta.
Nieprawidłowe żywienie, które prowadzi do nadmiernej masy ciała, a w tym tkanki tłuszczowej, wzrostu złego cholesterolu i podwyższonego poziomu glukozy we krwi nasila stan zapalny w organizmie co również jest bardzo niekorzystnym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania, wznowy jak również zmniejszającym skuteczność leczenia.
Podczas choroby wzrasta zapotrzebowanie na energię gdyż obecność guza nasila metabolizm, a układ odpornościowy próbuje walczyć z rakiem przez co zużywa więcej energii. W chorobie onkologicznej zniszczeniu ulegają chore jak i zdrowe komórki ciała. Organizm MUSI odbudować straty. Dlatego wzrasta też zapotrzebowanie na białko.
Indywidualna dieta pod okiem dietetyka może skutecznie chronić przed tym stanem, a dzięki temu wspomaga leczenie, poprawia parametry krwi, dodaje energii, siły, skraca czas rekonwalescencji, przeciwdziała wyniszczeniu, wspomaga odporność, utrzymuje masę mięśniową oraz ogólnie masę ciała na odpowiednim poziomie. Podczas różnego rodzaju terapii onkologicznych pomaga kontrolować masę ciała.
Tak samo jak niedożywienie i niedowaga nie są korzystne tak również nadwaga i otyłość, do których łatwo doprowadzić na przykład podczas hormonoterapii czy przyjmowania leków sterydowych. Niedożywienie może wystąpić również u osób z nadwagą i otyłością.
Jeśli nie dostarczymy zwiększonego zapotrzebowania na energię i inne składniki może szybko dojść do niedożywienia za czym jest fala innych konsekwencji z tym związanych. Jednocześnie otyłość i złe nawyki żywieniowe, to jedne z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka i nawrotu choroby. Dlatego masa ciała powinna być utrzymana
w miarę możliwości na jak najbardziej stałym poziomie.
W jakim celu modyfikuje się nawyki żywieniowe przy chorobie nowotworowej?
Przygotowanie do leczenia oraz ewentualnej operacji
Łagodzenie dolegliwości związanych z chorobą
Zapobieganie niedożywieniu wynikającemu z choroby nowotworowej i/lub leczenia
Wsparcie leczenia onkologicznego
Wsparcie okresu rekonwalescencji
Po zakończeniu leczenia dla profilaktyki oraz zmniejszenia ryzyka nawrotu/wznowy choroby nowotworowej
Zmniejszenie skutków ubocznych terapii
Wsparcie żywieniowe w czasie hormonoterapii
Odpowiednia dieta jest niezbędna na całym etapie walki z rakiem. 30-50% nowotworów można uniknąć dzięki zmianie diety.
Dieta musi być dostosowana indywidualnie, ponieważ będzie ona zależna od rodzaju i zaawansowania choroby, etapu i rodzaju terapii, współistniejących chorób, ogólnej kondycji organizmu i ewentualnych skutków ubocznych
PIERWSZA WIZYTA
Sprawdź jak wygląda pierwsza konsultacja i jak dokładnie się do niej przygotować.
DIETA ONLINE
Nie masz możliwości stawić się u nas osobiście? Możesz skorzystać z diety online.
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
Oferujemy nie tylko opiekę dietetyczną, ale też wsparcie oraz zrozumienie w tym trudnym czasie.
Gabinet w Tychach
ul. Owczarska 9
43-100 Tychy
Gabinet w Katowicach
ul. Podgórna 4
40-008 Katowice
Gabinet w Zabrzu
ul. Henryka Sienkiewicza 36
41-811 Zabrze
Gabinet w Bytomiu
ul. Moniuszki 20
41-902 Bytom
Telefon
Godziny otwarcia
Nasi dietetycy pracują w godzinach od 8:00 do 20:00.
Rejestracja telefoniczna czynna jest zawsze w godzinach od 12:00 do 16:00 i w miarę możliwości, w godzinach pracy dietetyków.
DANE DO PRZELEWÓW:
PORADNIA ŻYWIENIOWA
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia
ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429
KURSY i SZKOLENIA
IDiPZ
43-100 Tychy
ING BANK ŚLĄSKI: PL 53 1050 1214 1000 0097 6933 1068
Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.