ZAPISZ SIĘ NA KURS

ZAPISZ SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

KURS ONLINE: DIETETYKA II STOPNIA

Do kogo skierowany jest kurs?


 

Kurs przeznaczony jest dla dietetyków, psychologów, lekarzy, pielęgniarek, położnych, instruktorów fitness oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem i psychologią żywienia.
Dzięki ukończonemu kursowi podnosisz swoje kwalifikacje zawodowe.

KURS II STOPNIA STANOWI UZUPEŁNIENIE KURSU DIETETYKI PODSTAWOWEGO.

 

 

CO ZAWIERA KURS?


Kurs dietetyki podstawowy składa się z 5 sesji opracowanych w formie ponad 400 slajdów bogato ilustrowanych prezentacji multimedialnych
oraz materiałów w formie e-booków (format pdf) zawartych w 16 skoroszytach (łącznie ponad 250 stron). Materiały zawierają tabele, normy żywienia, przykłady jadłospisów, zadania. Cały kurs trwa 50 h dydaktycznych.

Materiały otrzymujesz droga elektroniczną. Istnieje również możliwość wysłania materiałów pocztą polską (dodatkowa opłata wynosi 100 zł) – otrzymujesz wówczas 16 wydrukowanych książeczek i płytę z nagranymi prezentacjami oraz zadaniami.

 

UWAGA
Istnieje możliwość wysłania materiałów pocztą, materiały PDF są wówczas wydrukowane i wysłane w formie 5 książek (jak na zdjęciach powyżej), a prezentacje multimedialne znajdują się na płycie. Dodatkowa opłata za wysłanie materiałów w wersji papierowej: 80 zł.

NOWOŚĆ – przez cały okres trwania kursu do twojej dyspozycji jest dietetyk do którego możesz kierować wszelkie wątpliwości oraz pytania.


Rejestrując się jako uczestnik kursów, konferencji szkoleń jednocześnie akceptujesz regulamin kształcenia.

 

 

Do kogo skierowany jest kurs (wymagania dla uczestników)?


Kurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych zdrowiem, zdrowym żywieniem, którzy wiążą swoja przyszłość zawodową z dietetyką i profilaktyką zdrowia. Mogą wziąć w nim udział zarówno osoby nie związane wcześniej z dietetyką ale także, lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci itp.

 

 

Co zyskujesz kończąc kurs?


Ukończenie kursu pozwala na podjęcie legalnej pracy jako specjalista żywienia we wszystkich krajach Unii Europejskiej (na życzenie wystawiamy certyfikat w języku angielskim oraz innych językach). Kurs upoważnia do podjęcia pracy w klubach fitness, ośrodkach sportu i rekreacji, gabinetach dietetycznych, sklepach ze zdrową żywnością.
Po ukończeniu kursu masz także prawo do prowadzenia własnej działalności gospodarczej związanej z dietetyką, suplementacją itp.
Kurs dietetyki online daje takie same kwalifikacje jak kurs stacjonarny.

 

 

 

KOSZT


Cena kursu regularna:

450 zł

 

 

Cena dla kursantów którzy ukończyli kurs dietetyki podstawowy (I stopnia) online lub kurs psychodietetyki w naszej placówce cena wynosi 300 zł.
Zobacz cały cennik kursów online wraz ze zniżkami.

 

 

Jak to wygląda w praktyce?


  1. W celu zapisania się na kurs dietetyki online II stopnia należy wypełnić formularz na dole strony.

     

  2. Do 24 h prześlemy maila zwrotnego: POTWIERDZENIE REJESTRACJI wraz z danymi do przelewu i prośbą o dokonanie płatności. Po zaksięgowaniu wpłaty na koncie, lub w momencie otrzymania potwierdzenia wpłaty na maila zostaną wysłane materiały szkoleniowe.

     

  3. Materiały szkoleniowe wysyłane są wszystkie jednocześnie. Materiały wysyłane są pocztą elektroniczną na wskazany adres mailowy. Istnieje możliwość wysłania materiałów edukacyjnych pocztą polską (czytaj poniżej). W skład materiałów szkoleniowych wchodzą:
    – bogato ilustrowane prezentacje multimedialne (ppt) (zobacz przykładowe slajdy prezentacji) w których znajdziecie Państwo, różnego rodzaju, wykresy, tabele, zdjęcia ułatwiające zrozumienie materiału
    – dokumenty tekstowe w formie książek do wydruku w formacie PDF – dzięki, temu będziecie Państwo mogli wydrukować potrzebne materiały.
    – zadania do wykonania

    Materiały obejmują około 150 stron A4 w formacie pdf oraz ponad
    400 slajdów multimedialnych uzupełniających się wzajemnie.

     

  4. Wszystkie materiały otrzymujecie Państwo na wyłączność.

     

  5. W prezentacjach multimedialnych w każdej sesji znajdują się zadania do rozwiązania. Aby zaliczyć pozytywnie kurs i otrzymać certyfikat należy udzielić poprawnych odpowiedzi na wszystkie pytania. Pytania maja charakter zadań otwartych, są sprawdzane przez dietetyka i psychologa prowadzącego kurs. Błędnie rozwiązane zadania należy poprawić wg wskazówek udzielonych przez prowadzących kurs.

     

  6. Czas trwania kursu jest zależny tylko i wyłącznie od Państwa, nie narzucamy reżimu czasowego, to Państwo decydujecie o tym kiedy wykonane zostaną wszystkie zadania.

     

  7. Dyplom ukończenia kursu (wg wzoru – poniżej, zapieczetowany) – wysyłany jest pocztą do 2 tygodni po zakończeniu kursu – na dyplomie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.

     

  8. Wystawiamy certyfikaty również w języku angielski (na życzenie klienta), wysłanie dyplomu za granicę również jest możliwe.

     

Informujemy, że kurs dietetyki II stopnia jest uzupełnieniem kursu dietetyki podstawowego - jeśli chcesz pracować jako specjalista dietetyk, doradca żywieniowy itp. Sam kurs dietetyki II stopnia nie daje takiej możliwości. Najpierw należy ukończyć kurs dietetyki podstawowy.

 

 

PROGRAM KURSU


  • SESJA 1: Anatomia i fizjologia człowieka – funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów, z naciskiem na układ pokarmowy.

     

    • Budowa i funkcjonowanie komórki

    • Budowa i rodzaje tkanek

    • Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego

    • Trawienie

    • Budowa i funkcjonowanie układu krążenia

    • Budowa i funkcjonowanie układu moczowego

    • Budowa i funkcjonowanie układu hormonalnego

    • Budowa i funkcjonowanie układu oddechowego
       

  • SESJA 2: Wegetarianizm.

     

    • Wegetarianizm – dieta czy sposób życia? Odpowiadamy na pytanie dlaczego ludzie coraz częściej przechodzą na wegetarianizm.

    • Rodzaje wegetarianizmu – najbardziej restrykcyjne formy wegetarianizmu

      (m.in.: frutarianizm, sprautarianizm i in. )

    • Wegewymienniki – wegetariańskie zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

    • Aminokwasy egzogenne w diecie wegetarian – czy jest możliwość ich uzupełnienia?

    • Witamina B12 w żywieniu wegetarian.

    • Fakty medyczne dotyczące wegetarianizmu.

    • Wege mama – czyli wegetarianizm, a ciąża.

    • Stosowanie diet wegetariańskich u dzieci – czy jest zasadne?

    • Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla sportowców? Czy może dostarczyć odpowiedniej ilości białka?

    • Pułapki diety wegetariańskiej u sportowców.

    • Planowanie menu diety wegetariańskiej.
       

  • SESJA3 : Żywienie w chorobach tarczycy​
     

    • Anatomia i fizjologia tarczycy z naciskiem na gospodarkę hormonalną tarczycy.

    • Jod jako pierwiastek niezbędny do życia.

    • Nadczynność tarczycy:

      • występowanie,

      • objawy,

      • leczenie,

      • przyczyny,

      • wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową

      • przyczyny nadczynności tarczycy

      • ü Chorowa Gravesa-Basedowa

      • ü Wole wieloguzkowe toksyczne

      • ü Zapalenie tarczycy

    • 4. Przełom tarczycowy

    • Nadczynność tarczycy u dzieci

    • Niedoczynność tarczycy

      • występowanie,

      • objawy,

      • leczenie,

      • przyczyny,

      • wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową

      • przyczyny nadczynności tarczycy

      • Choroba Hashimoto

      • Niedobór jodu

    • Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy

    • Najważniejsze składniki odżywcze w diecie przy chorobach tarczycy

    • Produkty wolotwórcze

    • Zioła wspomagające leczenie chorób tarczycy
       

  • SESJA 4: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

     

    • Co to jest niedożywienie, typy niedożywienia oraz jego przyczyny.

    • Jak rozpoznać niedożywienie?

    • Badania

      • Ogólnolekarskie

      • Antropometryczne

      • Biochemiczne

    • Metody badań oceny składu ciała

    • Badanie służące do oceny stanu odżywienia dorosłych:

      • MALNUTRITION UNIVERSAL SCREENING TOOL

      • NUTRITIONAL RISK SCREENING

      • MINI NUTRITIONAL ASSESSMENT

    • Najważniejsze składniki diety w niedożywieniu

      • Białka

      • Tłuszcze

      • Węglowodany

      • Błonnik pokarmowy

      • Witaminy

      • Składniki mineralne

    • Zapotrzebowanie energetyczne

    • Zasady przygotowywania potraw

    • Diety specjalne stosowane u chorych niedożywionych.

    • Rodzaje diet specjalnych

      • Dieta płynna

      • Dieta płynna z produktów naturalnych

      • Dieta papkowata

      • Dieta kleikowa

      • Wczesne żywienie dojelitowe

    • Gotowe diety przemysłowe u pacjentów z niedożywieniem

      • Diety polimeryczne

      • Diety oligometryczne i monomeryczne

      • Diety specjalne

      • Diety cząstkowe (modułowe)

    • Jak wybrać właściwą dietę u ciężko chorej osoby?

    • Podział żywienia jelitowego

    • Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego

       

  • SESJA 5: Alergie i nietolerancje pokarmowe
     

    • Różnice pomiędzy alergią, a nietolerancją pokarmową.

    • Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

    • Rodzaje reakcji alergicznych

    • Diagnostyka alergii pokarmowych m.in.:

      • Immunoblotting

      • Alergeny rekombinowane

      • Alergenoty test mikro-znaczeń

    • Najczęściej występujące alergie pokarmowe:

      • mleko krowie,

      • gluten – na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów,

      • białko jaja kurzego i jaj innych ptaków,

      • mięsa ryb

      • ziarna zbóż,

      • orzechy i nasiona,

      • białka ziarna sojowego .

    • Czy karmienie naturalne całkowicie chroni przed rozwojem procesu alergicznego.

    • Nietolerancja laktozy – jak odżywiać chore dziecko.

    • Alternatywa dla mleka krowiego.

    • Podstawowe zasady diety bezglutenowej

    • Reakcje krzyżowe.

    • Diety eliminacyjne – rodzaje.

 

Imię i nazwisko
Adres
Twój e-mail
Telefon
PESEL
Miejsce urodzenia
Płatność ratalna
TAK
NIE
Rodzaj kursu
podstawowy (I stopnia)
II stopnia
psychodietetyki 
I stopnia + II stopnia
I stopnia + II stopnia + psychodietetyka
I stopnia + psychodietetyka
II stopnia i psychodietetyka
Dane do FV
Twoja wiadomość
ZAPISZ SIĘ
ZAPISZ SIĘ
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

W celu rezerwacji uczestnictwa w kursie należy wypełnić poniższy formularz.

Wysłanie formularza nie jest równoznaczne z zapisaniem się na wybrany termin, jednak w przypadku dostępności tego terminu przysługuje gwarancja pierwszeństwa. O potwierdzeniu lub zaproponowaniu ostatecznego terminu poinformujemy telefonicznie oraz mailowo. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest wpłata  zaliczki w kwocie 100 zł na podstawie przesłanej faktury.

Akceptuję regulamin Instytutu Dietetyki i Promocji Zdrowia Katarzyna Kaszyca

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Naszymi klientami są również mieszkańcy takich miast jak: Sosnowiec, Gliwice, Bielsko-Biała.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS