PRZYKŁADOWY 1. DZIEŃ DIETY ODCHUDZAJĄCEJ Z MIĘSEM

KANAPKA Z TWAROŻKIEM I GRANATEM


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 100 g    ser twarogowy chudy

  • 20 g    dżem truskawkowy niskosłodzony

  • 50 g    granat

  • 50 g   chleb mieszany, pszenno-żytni​

 

Ser twarogowy nie powinien mieć więcej niż 4 % tłuszczu w 100 g produktu - czytaj na opakowaniu. Zamiast sera twarogowego można zjeść taką samą ilość jogurtu naturalnego lub owocowego. Ser twarogowy dobrze smakuje gdy rozsmarujemy go na kanapce, posmarowanej wcześniej dżemem i posypiemy go granatem. Zamiast granatu można jednak zjeść jakikolwiek inny owoc czy warzywo w tej samej ilości np. pokrojone w plastry jabłko lub rzodkiewkę                         

 

1 ŚNIADANIE

JOGURT NATURALNY LUB OWOCOWY 


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

  • 150 g    jogurt naturalny

  • 150 g    ulubiony owoc​

 

 

 

Zmieszaj wszystko razem i smacznego!                         

 

2 ŚNIADANIE

JAJKA Z PIECZYWEM I POMIDORAMI 


POTRZEBUJESZ

INSTRUKCJA

  • 60 g    jajko kurze 

  • 50 g    chleb razowy

  • 100 g    pomidor lub inne warzywa 

  • 10 g    ketchup - niekoniecznie
    - do smaku​

 

Jajka nie trzeba ważyć 60 g to około 1 sztuka - średniej wielkości jajek "M". Jajko można ugotować na miękko lub twardo wg uznania nie ma to znaczenia. Można je zjeść osobno lub w kanapce.        
Zamiast pomidorów można wykorzystać inne warzywa np. ogórek czy rzodkiewkę.                     

 

LUNCH

ŁOSOŚ PIECZONY Z ZIEMNIACZKAMI I SURÓWKĄ 


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

  • 120 g łosoś świeży

  • 120 g ziemniaki 

  • 150 g kapusta kiszona

  • 50 g marchew

  • 250 g sok pomarańczowy​​​

 

Rybę rozmrozić, skropić cytryną, posypać odrobiną soli i pieprzu włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku do miękkości. Nie ma konieczności smarowania naczynia tłuszczem.         
Rybę można też upiec na grillu, usmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, przygotować w parowarze, nie ma to znaczenia. Można ją doprawić dowolnymi przyprawami np. oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie. Ziemniaki można ugotować lub również posypać ulubionymi        
ziołami i upiec w piekarniku. Kapustę kiszoną pokroić, marchew zetrzec na tarce - wymieszać.        
Zamiast kiszonej kapusty z marchewką można przygotować inną surówkę np. z pomidorów i cebuli, można też wykorzystać warzywa mrożone i przygotować je na patelni teflonowej.         
Zamiast łososia można wykorzystać inną lubiana rybę. Może to być dorsz, halibut, sola. Powinna to być jednak ryba raczej morska niż słodkowodna. Jeśli akurat w tym dniu nie masz ochoty na rybę, można ją również zamienić na pierś z kurczaka czy udziec z indyka przygotować wg. uznania, bez dodatku tłuszczu.                                  

 

OBIAD

SURÓWKA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SZYNKĄ  


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  • 150 g pomidorki koktajlowe

  • 50 g papryka różnokolorowa

  • 30 g sałata zielona lub roszponka czy rukola

  • 50 g szynka drobiowa

  • 10 g musztarda

  • 10 g miód pszczeli

  • 10 g ocet jabłkowy 

  • 50 g chleb razowy​​​

 

Pomidorki pokroić na połówki, paprykę w kostkę, sałatę poszarpać, dodać szynkę również pokrojoną w kostkę. Z musztardy, miodu i octu zrobić dressing do surówki. Wymieszać.
Zjeść z dodatkiem pieczywa. Warzywa do surówki mogą być dowolne. Zamiast szynki można dodać mięso drobiowe np.. ugrillowaną pierś z kurczaka z ziołami prowansalskimi. 
Możesz użyć dowolnych przypraw np. bazylia i tymianek.                      

 

KOLACJA

BRZMI PYSZNIE?

MASZ APETYT NA WIĘCEJ?

UMÓW SIĘ NA

PIERWSZE SPOTKANIE

Z DIETETYKIEM

A może chcesz sprawdzić, co proponujemy w wersji wegetariańskiej?

PRZYKŁADOWY DZIEŃ DIETY

JAKĄ KUCHNIĘ W

DIECIE PREFERUJESZ?

Z MIĘSEM

WEGETERIAŃSKĄ

PRZYKŁADOWY 1. DZIEŃ DIETY ODCHUDZAJĄCEJ WEGE

KASZA JAGLANA Z ŻURAWINĄ


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 50 g Kasza jaglana

  • 200 g Mleko sojowe

  • 30 g Żurawina suszona

 

Kaszę jaglaną ugotować, zalać mlekiem sojowym, posypać suszoną żurawiną.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami w tej samej ilości.                         

 

1 ŚNIADANIE

PIECZYWO Z SERKIEM TOFU I KIEŁKAMI LUCERNY 


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  • 40 g Chleb pszenny razowy graham

  • 50 g Ser tofu

  • 25 g Kiełki np.lucerny, słonecznika​

 

Pieczywo obłożyć pokrojonym serem tofu, posypać kiełkami np.lucerny.
Dodatkowo dołożyć dowolne warzywa np. pomidory z cebulką.                         

 

2 ŚNIADANIE

BANAN Z DESERKIEM SOJOWYM


POTRZEBUJESZ

INSTRUKCJA

 

 

  • 120 g Banan

  • 125 g Deser sojowy waniliowy lub czekoladowy

 

Deser sojowy może być np. z firmy "Alpro Soya".                    

 

PRZEKĄSKA

FASOLOWE LECZO WEGETARIAŃSKIE 


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  • 200 g Pomidor

  • 150 g Papryka czerwona

  • 40 g Fasola biała, nasiona suche

  • 30 g Ryż np. brązowy lub dziki

  • 10 g  Olej lniany; Suszone lub świeże zioła; sól, pieprz

 

Fasolę najlepiej dzień wcześniej włożyć do zimnej wody i zostawić na noc, 
następnego dnia przepłukać i ugotować. Ryż także ugotować.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, paprykę również pokroić, 
poddusić razem na patelni, dodać wcześniej ugotowaną fasolę oraz ryż. 
Skropić olejem lnianym, przyprawić do smaku.                     

 

OBIAD

SAŁATKA "NICEJSKA"  


POTRZEBUJESZ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

  • 50 g Cebula np. dymka

  • 150 g Pomidor

  • 90 g Ziemniaki

  • 100 g Ogórek kiszony

  • 40 g Sałata

  • 100 g Fasolka szparagowa

  • 5 g Olej lniany lub oliwa    

  • Opcjonalnie: liście bazylii, sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach a fasolkę szparagową na parze(ok.10 min.). 
Sałatę umyć, osączyć, porwać na kawałki i rozłożyć na dnie dużej szklanej misy. 
Pomidory pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałacie,ogórka pokroić wzdłuż,ziemniaki
obrać i pokroić w półksiężyce, strączki fasolki szparagowej poprzekrawać na pół.
Wszystkie składniki ułożyć na sałacie.  Całość posypać posiekaną cebulką 
oraz liśćmi bazylii,skropić olejem lnianym lub oliwą,doprawić do smaku przyprawami.                     

 

KOLACJA

BRZMI SMACZNIE?

MASZ OCHOTĘ NA WIĘCEJ?

UMÓW SIĘ NA

PIERWSZE SPOTKANIE

Z DIETETYKIEM

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS