WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

Typy napojów sportowych.

 

Napoje uzupełniające niedobór płynów ustrojowych

Rozwodnione roztwory elektrolitów i cukrów . Najczęściej dodawane cukry to glukoza, sacharoza, fruktoza, polimery glukozy. CEL: szybsze uzupełnienie płynów niż w przypadku wody czystej. Napoje te mogą być hipotoniczne lub izotoniczne

Napoje węglowodanowe (energetyczne) 

Dostarczają więcej węglowodanów na 100 ml niż napoje uzupełniające niedobór płynów ustrojowych. Gotowe tego typu napoje są izotoniczne. Te w postaci proszków, łączone z wodą mogą być hipotoniczne lub izotoniczne.

 

NAPOJE HIPOTONICZNE

  • mają niską osmolalność

  • zawierają mniej niż 4 g węglowodanów na 100 ml

domowe napoje hipotoniczne

  • 20-40 g sacharozy + 1l ciepłej wody+1-1,5 g soli, bezcukrowy zagęszczony sok owocowy dla smaku

  • 100 ml zagęszczonego soku owocowego+900 ml wody + 1-1,5 g soli

250 ml soku owocowego + 750 ml wody + 1-1,5 g soli

 

NAPOJE IZOTONICZNE

·                    mają taką sama osmolalność jak płyny ustrojowe

·                    wchłaniają się równie szybko lub szybciej niż woda

·                    Zawierają od 4-8 g węglowodanów/100 ml

domowe napoje izotoniczne

·                    40-80 g sacharozy + 1l ciepłej wody +1-1,5 g soli ·                    200 ml zagęszczonego soku owocowego + 800 ml wody + 1-1,5 g soli

·                    500 ml soku owocowego + 500 ml wody +1-1,5 g soli

 

NAPOJE HIPERTONICZNE

·                    mają wyższą osmolalność niż płyny ustrojowe

·                    wchłaniają się wolniej niż czysta woda

·                    zawierają ponad 8 g węglowodanów/100 ml

 

 

26 października 2016

TYPY NAPOJÓW SPORTOWYCH

Z serii Zdrowy Blog:

22 października 2018
PLACKI BANANOWO - OWSIANE Składniki na 2 porcje: Banan - 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze - 75 g (0.3 x Szklanka) Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20
22 października 2018
BUŁECZKI NA SŁODKO Składniki na 8 porcji: Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka) Masło ekstra - 50 g (10

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE