WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

BROWNIE

 

 

Składniki na 8 porcji:

Fasola czarna (konserwowa) - 200 g (13.33 x Łyżka)

Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 200 g (13.33 x Łyżka)

Kakao niskotłuszczowe - 20 g (2 x Łyżka)

Olej kokosowy (płynny) - 30 g (3 x Łyżka)

Syrop klonowy - 60 g (6 x Łyżka)

Rodzynki, suszone - 15 g (1 x Łyżka)

Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)

Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)

Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)

Cynamon - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Mielona gałka muszkatołowa - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Proszek do pieczenia - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Porzeczki czarne - 50 g (1 x Garść)

 

 

Sposób przygotowania:

 

1. Fasolę odsączam z zalewy i płuczę kilka razy do momentu aż woda będzie czysta.Przekładam fasolę do miski.

2. Dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę owsianą, rodzynki, olej kokosowy, syrop klonowy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Miksuję bardzo dokładnie na gładką masę. Należy zwrócić uwagę, aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.

3. Do moździerza wkładam orzechy, słonecznik i pestki dyni. Rozdrabniam na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza to możesz wykorzystać blender. Uważaj tylko, aby zbyt mocno nie zmiksować orzechów i pestek. Kawałki powinny być wyczuwalne w cieście.

4. Dodaję orzechy i pestki do ciasta, a następnie łączę wszystkie składniki. Przekładam masę do formy do pieczenia i wyrównuję wierzch. Na powierzchni rozsypuję porzeczki i delikatnie wciskam je w ciasto czekoladowe.

5. Piekę 17-20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto można kroić po ostygnięciu.

 

UWAGI:

  • Wykorzystałam silikonową foremkę, która nie wymaga natłuszczania. Jeżeli masz zwykłą formę to posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Zwróć uwagę, aby ciasto nie było zbyt wysokie. Moja forma ma wymiary 28x16 cm.
  • Porcja w ramach 2 śniadania – ok. 120 g  gotowego ciasta

 

 

 

 

 

Wartości odżywcze jednej porcji :

 

Kalorie:                                          209,2 kcal

Białko:                                                      6,0 g

Tłuszcz:                                                   8,0 g

Węglowodany:                                 26,6 g

Błonnik:                                                   5,2 g

Żelazo:                                                 2,4 mg

 

 

 

 

 

mgr KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepis

kategoria: deser

 

08 października 2018

Brownie

Z serii Zdrowy Blog:

09 października 2018
KASZA JAGLANA W SŁOIKU
08 października 2018
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SEREM FETA, ORZECHAMI I SZPINAKIEM Składniki na porcję: Dynia - 100 g (0.5 x Porcja) Ser typu "Feta" - 20 g (0.4 x Porcja) Kasza jęczmienna,

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE