Fasola czarna (konserwowa) - 200 g (13.33 x Łyżka)
Mąka owsiana (pełnoziarnista) - 200 g (13.33 x Łyżka)
Kakao niskotłuszczowe - 20 g (2 x Łyżka)
Olej kokosowy (płynny) - 30 g (3 x Łyżka)
Syrop klonowy - 60 g (6 x Łyżka)
Rodzynki, suszone - 15 g (1 x Łyżka)
Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
Dynia, pestki, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
Cynamon - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Mielona gałka muszkatołowa - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Proszek do pieczenia - 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)
Porzeczki czarne - 50 g (1 x Garść)
1. Fasolę odsączam z zalewy i płuczę kilka razy do momentu aż woda będzie czysta.Przekładam fasolę do miski.
2. Dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę owsianą, rodzynki, olej kokosowy, syrop klonowy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Miksuję bardzo dokładnie na gładką masę. Należy zwrócić uwagę, aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.
3. Do moździerza wkładam orzechy, słonecznik i pestki dyni. Rozdrabniam na mniejsze kawałki. Jeżeli nie masz moździerza to możesz wykorzystać blender. Uważaj tylko, aby zbyt mocno nie zmiksować orzechów i pestek. Kawałki powinny być wyczuwalne w cieście.
4. Dodaję orzechy i pestki do ciasta, a następnie łączę wszystkie składniki. Przekładam masę do formy do pieczenia i wyrównuję wierzch. Na powierzchni rozsypuję porzeczki i delikatnie wciskam je w ciasto czekoladowe.
5. Piekę 17-20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Ciasto można kroić po ostygnięciu.
UWAGI:
Kalorie: 209,2 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 26,6 g
Błonnik: 5,2 g
Żelazo: 2,4 mg
opracowała przepis
kategoria: deser
Z serii Zdrowy Blog:
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA
ul. Owczarska 9
43-100 Tychy
ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze
poniedziałek 08:00 – 16:00
wtorek 12:00 – 16:00
środa 12:00 – 16:00
czwartek 12:00 – 16:00
piątek 12:00 – 20:00
Inne godziny pracy rejestracji są uzależnione od godzin pracy dietetyków.
NASZE SIEDZIBY
Nasi Partnerzy:
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia
41-409 Mysłowice, Kosztowska 27
ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429
Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA