WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

 

 

Przedstawiamy wam przepis od Pana Piotra  na BROWNIE Z KREMEM OWOCOWYM I SOLONYM KARMELEM. Całość ma ok. 9200 kcal, a jedna z porcji ok. 600 kcal. Dla tych co nie muszą liczyć się z kaloriami polecamy wypróbować ten pyszny przepis. Dla tych, którzy jednak muszą się z nimi liczyć podajemy równie pyszną i mniej kaloryczną alternatywę: BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI. Przepis zmodyfikowała nasza Pani Dietetyk Iza Dudzik.

 

Oto przepis Pana Piotra:

 

BROWNIE Z KREMEM OWOCOWYM I SOLONYM KARMELEM

(składniki na 16 porcji)

 

Brownie:

- kostka masła (200 g),

- 3 tabliczki czekolady (każda po 100 g),

- 230 g cukru,

- 140 g mąki,

- 3 jaja,

- rum biały (50 ml),

- szczypta soli,

 

Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i na spód wykładamy papier do pieczenia. Masło roztapiamy z rumem oraz dwoma tabliczkami czekolady rozdrobnionymi na małe kawałeczki. Mieszamy uzyskując jednolitą konsystencję. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie w dzieży miksera miksujemy jajka z cukrem i stopniowo dolewamy rozpuszczoną schłodzoną czekoladę. Po wymieszaniu dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy do tortownicy a na wierzch układamy połamaną na drobne kawałki jedną tabliczkę czekolady. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160ºC przez pół godziny. Po wystudzeniu wykrawamy 2 okręgi.

 

Solony karmel:

- szklanka cukru,

- 120 g masła,

- szklanka śmietanki 36%,

- sól morska,

 

Wykonanie: W rondlu rozpuszczamy cukier na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy 100 g masła i rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy sól i studzimy do zgęstnienia.

 

Konfitura owocowa:

- 150 g borówki amerykańskie mrożonej,

- 150 g malin mrożonych,

- 100 g cukru,

- 80 ml białego rumu

- 3 łyżki soku z cytryny,

 

Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i trzymamy na ogniu do odparowania nadmiaru płynu i zgęstnieniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

 

Krem owocowy:

- 250 ml śmietanki 36%,

- 125 g serka kremowego philadelphia,

- konfitura owocowa ok

- 5 łyżek,

 

Wykonanie: Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i dodajemy serek. Miksujemy i kiedy krem jest prawie ubity dodajemy konfiturę i jeszcze chwilę ubijamy.

Podanie:Na talerzu robimy wzorki z solonego karmelu, układamy jedno koło brownie, które smarujemy kremem. Następnie przykładamy drugie koło brownie i wykładamy kulę z kremu. Z boku wykładamy konfiturę. Wierzch przyozdabiamy liściem mięty. Opcjonalnie możemy dodać świeże owoce (maliny i borówki).

 

Wartość odżywka dla 1 porcji:

      Kalorie:                            568,9 kcal     

Białko:                                          5,7 g

Tłuszcze:                                  36,7 g

Węglowodany:                     54,9 g

Żelazo:                                          1,3 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kaloryczność opracowała:

mgr. Katarzyna Kaszyca

 

 

 

 

 

07 września 2018

Brownie z kremem owocowym i solonym karmelem Pana Piotra

Z serii Zdrowy Blog:

20 września 2018
ŚNIADANIE Z PATELNI, CZYLI JAJKA I DYNIA W POMIDORACH Składniki na 1 porcję Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) Dynia - 80 g (0.4 x Porcja) Jaja kurze
20 września 2018
BUDYŃ ORKISZOWY Z JAGODAMI I KOKOSEM Składniki na 1 porcję Czarne jagody - 40 g (0.31 x Szklanka) Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka) Skrobia ziemniaczana - 20

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE