WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

BUŁECZKI NA SŁODKO

 

 

Składniki na 8 porcji:

Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka)

Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka)

Masło ekstra - 50 g (10 x Łyżeczka)

Mleko spożywcze - 125 g (0.5 x Szklanka)

Rodzynki, suszone - 22 g (1.47 x Łyżka)

Wanilia - 5 g (2.5 x Łyżeczka)

Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ciepłe masło przełożyć do miski i zblendować na gładkie ciasto lub wyrobić rękoma. Do ciasta dodać resztę składników. Następnie odrywać po kawałku ciasta i formować kulkę. Ułożyć na blaszce i lekko spłaszczyć. Górę posmarować mlekiem i posypać np. czarnuszką. Piec przez 15-20 minut.

 

 

 

 

Wartości odżywcze porcji :

 

Kalorie:                                          183,7 kcal

Białko:                                                      3,8 g

Tłuszcz:                                                    5,8 g

Węglowodany:                                 29,1 g

Błonnik:                                                   1,1 g

Żelazo:                                                  1,1 mg

 

 

BUŁECZKI W WERSJI WYTRAWNEJ

 

 

Składniki na 8 porcji:

Mąka pszenna, typ 500 - 250 g (20.83 x Łyżka)

Proszek do pieczenia - 4 g (1.33 x Łyżeczka)

Masło ekstra - 50 g (10 x Łyżeczka)

Mleko spożywcze - 125 g (0.5 x Szklanka)

Ser, gouda tarty - 10 g (0.67 x Plasterek)

Oregano (suszone) - 6 g (2 x Łyżeczka)

Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ciepłe masło przełożyć do miski i zblendować na gładkie ciasto lub wyrobić rękoma. Do ciasta dodać resztę składników. Następnie odrywać po kawałku ciasta i formować kulkę. Ułożyć na blaszce i lekko spłaszczyć. Górę posmarować mlekiem i posypać np. czarnuszką. Piec przez 15-20 minut.

 

 

Wartości odżywcze porcji :

 

Kalorie:                                          168,5 kcal

Białko:                                                      4,2 g

Tłuszcz:                                                    6,1 g

Węglowodany:                                 23,7 g

Błonnik:                                                   1,1 g

Żelazo:                                                  0,7 mg

 

Przepis zaczerpnięto ze strony ALAANTKOWEBLW.

Dziękujemy i polecamy.

 

 

 

mgr KATARZYNA KASZYCA

wykonała i opracowała kaloryczność

kategoria: pieczywo

 

 

 

22 października 2018

Bułeczki na słodko i w wersji wytrawnej

Z serii Zdrowy Blog:

22 października 2018
PLACKI BANANOWO - OWSIANE Składniki na 2 porcje: Banan - 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze - 75 g (0.3 x Szklanka) Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20
22 października 2018
BUŁECZKI NA SŁODKO Składniki na 8 porcji: Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka) Masło ekstra - 50 g (10

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE