CHOROBY METABOLICZNE

Zalicza się do nich choroby, które mają negatywny wpływ na rozkład i przetwarzanie składników pokarmowych.

W większości to choroby dietozależne! Odpowiednie żywienie jest w nich kluczowe! Szlaki metabolizmu związane są na rozkładaniu składników pokarmowych w celu wytworzenia energii, a ta energia jest potrzebna do produkcji nowych cząsteczek, np. białek mięśniowych.

Wniosek? Choroba powoduje zaburzenia w szlaku metabolizmu. Jeśli dodatkowo dieta nie będzie odpowiednia i nie dostarczy potrzebnych składników w odpowiednich proporcjach, to nie ma możliwości na opanowanie szwankującego metabolizmu.

Dodatkowo kluczowe jest zmniejszenie masy ciała w przypadku nadwagi czy otyłości. Bez wątpienia leczenie powinno się zacząć od leczenia otyłości.

Działanie na własną rękę częściej wyrządza więcej szkody niż pożytku. Doprowadza do wydłużenia leczenia, rozwoju choroby, niedoborów, pojawienia się innych dolegliwości będących skutkiem zarówno rozwoju choroby, jak i nieprawidłowych działań.

Często myślicie, że trzeba wyeliminować 90 % żywności. Jednocześnie dochodzi do tego, że spożywacie to co niedozwolone. Okazuje się, że takie niepełne albo na własną rękę wsparcie dietą nie sięga nawet 50 %.

Właśnie dlatego od razu należy podjąć się współpracy ze specjalistą, który ułoży plan w 100% dopasowany do Twojego stanu zdrowia. Plan będzie obejmował nie tylko dietę, ale też dodatkowe zalecenia, suplementację, ewentualne protokoły leczenia czy opiekę psychodietetyczną i inne potrzebne materiały.

W czym możemy Ci pomóc?

ZESPÓŁ METABOLICZNY (ZESPÓŁ X)
To zbór wielu zaburzeń o charakterze metabolicznym:

– otyłość brzuszna,
– upośledzona tolerancja glukozy,
– nadciśnienie tętnicze,
– dyslipidemia – zaburzony poziom tłuszczów, np. wysoki cholesterol, wysokie trójglicerydy.

Powyższe zaburzenia to bardzo wysoki czynnik ryzyka pojawienia się miażdżycy i innych chorób serca, zaburzeń hormonalnych czy też cukrzycy typu 2.

UPOŚLEDZONA TOLERANCJA GLUKOZY
O upośledzonej tolerancji glukozy mówimy wtedy gdy organizm ma upośledzoną zdolność metabolizowania glukozy. Komórki organizmu są oporne na działanie insuliny, występują wahania glukozy we krwi. Pacjent może cierpieć na insulinooporność nawet latami nie wiedząc o tym. Upośledzona nietolerancja glukozy, jak również insulinooporność prowadzą do cukrzycy.
INSULINOOPORNOŚĆ
Stan objawiajacy się zmniejszoną wrażliwością tkanek organizmu na insulinę. Insulinooporność nie została uznana za chorobę. Kiedy trzustka latami pobudzana jest do wydzielania insuliny, to w końcu może dojść do tego, że nie będzie w stanie wydzielać jej w wystarczających ilościach. Stężenie glukozy pozostaje wtedy na wysokim poziomie.

Oporność tkanek na insulinę może się pojawić też w wyniku nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.

U 70 % osób z insulinoopornością w ciągu kilku lat od diagnozy może rozwinąć się cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny. Insulinooporność jest też ściśle połączona z chorobą niedokrwienną serca, która z kolei jest jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce.

Wczesna diagnostyka i szybkie rozpoczęcie leczenia skutecznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i powikłań.

W insulinooporności i cukrzycy konieczne jest dostosowanie diety do stanu zdrowia. Dieta musi być o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Samo stosowanie leków nie jest wystarczające!

CUKRZYCA
Choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi oraz zaburzonym wydzielaniem insuliny.

Cukrzyca tak jak insulinooporność może długi czas rozwijać się bezobjawowo. Niestety choroba ta prowadzić może do wielu groźnych powikłań związanych z innymi organami: uszkodzenie nerwów, pogorszenie wzroku, uszkodzenie nerek, udar mózgu, zawał serca.

Wczesna diagnostyka i szybkie rozpoczęcie leczenia skutecznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i powikłań.

W insulinooporności i cukrzycy konieczne jest dostosowanie diety do stanu zdrowia. Dieta musi być o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Samo stosowanie leków nie jest wystarczające!

PIERWSZA WIZYTA

Sprawdź jak odpowiednio przygotować się do pierwszej konsultacji.

SPECJALISTYCZNA DIAGNOSTYKA

Jest niezbędnym elementem przeprowadzenia skutecznej terapii.

PROGRAMY ŻYWIENIOWE

Czas trwania programu, dopasowanY do Twoich potrzeb! Wybierz opcję, która Ci odpowiada. 

EFEKTY PACJENTÓW

Zobacz efekty naszych pacjentów i ich drogę do osiągnięcia wymierzonych celów.

DIETA ONLINE

Nie masz możliwości lub nie chcesz stawić się u nas osobiście? Zapisz się na wizytę online.

PRZYKŁADOWE DIETY

Zobacz nasze przykładowe diety układane dla pacjentów i wybierz odpowiednią wersję dla siebie.

Telefon

Godziny otwarcia

Nasi dietetycy pracują w godzinach od 8:00 do 20:00.

Rejestracja telefoniczna czynna jest zawsze w godzinach od 12:00 do 16:00 i w miarę możliwości, w godzinach pracy dietetyków.

DANE DO PRZELEWÓW:

PORADNIA ŻYWIENIOWA

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia
ING BANK ŚLĄSKI:  50 1050 1399 1000 0091 4749 5429

KURSY i SZKOLENIA

IDiPZ
43-100 Tychy
ING BANK ŚLĄSKI:  PL 53 1050 1214 1000 0097 6933 1068

Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.