WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

CIASTKA SŁONECZNIKOWE

 

 

 

Składniki na 16 ciastek:

 

 

Słonecznik łuskany - 200 g (20,0 x łyżka)

Jajka - 112 g (2 x sztuka)

Daktyle - 30 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Słonecznik zblendować na proszek (możesz zblendować na konsystencję mniej sypką, jeśli tak lubicie). Można odłożyć ze dwie łyżki do ozdobienia. Oddzielić żółtko od białka z jednego jajka. Białko odłóżyć. Drugie jajko i żółtko rozbełtać, a następnie połączyć ze zmielonym słonecznikiem i syropem (daktyle zalać wrzątkiem, po 5-10 minutach odlać i zmiksować). Wymieszać. Konsystencja może wydawać się sypka, ale lepi się po chwili gniecenia w dłoni.

 

 

Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa lepi się do rąk, zwilż ręce wodą), ułóżyć na blaszce i rozpłaszczyć za pomocą łyżki, tworząc kształt ciastka. Białko rozbełtać lekko widelcem. Posmarować nim ciastka i posypać słonecznikiem dla ozdoby. Piec 15 minut w temperaturze 180'C na środkowym poziomie piekarnika.

 

Jajka możesz zastąpić bananem, ciastka wówczas będą mniej kruche. Nie trzeba ich wtedy dosładzać syropem.

 

 

 

Wartości odżywcze na 100g :

 

Kalorie:                                      424 kcal

Białko:                                                19 g

Tłuszcz:                                             30 g

Węglowodany:                              17 g

Błonnik:                                             8,4 g

Żelazo:                                                4 mg

 

 

Przepis zaczerpnięto ze strony  Alaantkoweblw.

Dziękujemy i polecamy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wykonała:

mgr KATARZYNA KASZYCA

kategoria: deser

 

 

14 sierpnia 2018

Ciasteczka słonecznikowe

Z serii Zdrowy Blog:

20 września 2018
ŚNIADANIE Z PATELNI, CZYLI JAJKA I DYNIA W POMIDORACH Składniki na 1 porcję Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) Dynia - 80 g (0.4 x Porcja) Jaja kurze
20 września 2018
BUDYŃ ORKISZOWY Z JAGODAMI I KOKOSEM Składniki na 1 porcję Czarne jagody - 40 g (0.31 x Szklanka) Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka) Skrobia ziemniaczana - 20

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE