CIASTECZKA Z JABŁKIEM I AMARANTUSEM

 

 

Składniki na 10 porcjI

 

Zjedz 1 z 10 porcji

 

Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Ekspandowane ziarno amarantusa - 15 g (5 x Łyżka)

Rodzynki, suszone - 10 g (0.67 x Łyżka)

Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)

Płatki owsiane - 20 g (2 x Łyżka)

Jaja kurze całe - 55 g (0.98 x Sztuka)

Cynamon - 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Miód pszczeli - 15 g (0.62 x Łyżka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Z przepisu wyszło ok. 10 ciasteczek. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Przełóż do wysokiej miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje Ci się bardzo lejące, dodaj więcej płatków lub amarantusa.

Nabieraj rękoma ciasto, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formuj kształt ciasteczek.

Piecz ok 18 minut z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika w 180'C, kontrolując stopień zrumienienia.

 

 

 

 

Wartości odżywcze 1 CIASTECZKA:

 

Kalorie:                                      45,9 kcal

Białko:                                                 1,3 g

Tłuszcz:                                              1,9 g

Węglowodany:                              5,6 g

Błonnik:                                             0,8 g

Żelazo:                                           0,4 mg

 

Wartości odżywcze CAŁOŚCI (10 SZTUK):

 

Kalorie:                                   459,3 kcal

Białko:                                               12,7 g

Tłuszcz:                                            18,6 g

Węglowodany:                                 56 g

Błonnik:                                             8,2 g

Żelazo:                                           4,1 mg

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: deser

 

 

 

20 kwietnia 2018

CIASTECZKA Z JABŁKIEM I AMARANTUSEM

Z serii Zdrowy Blog:

14 sierpnia 2018
CIASTKA SŁONECZNIKOWE Składniki na 1 porcję Słonecznik łuskany - 200 g (20,0 x łyżka) Jajka - 112 g (2 x sztuka) Daktyle - 30 g Sposób przygotowania: Słonecznik zblendować na
06 sierpnia 2018
ZUPA KREM   Kolejnym produktem sprawdzanym przez naszego dietetyka jest cała gama zup krem z sieci Biedronka. W dzisiejszej odsłonie zupa cukiniowa z dodatkiem wędzonego pstrąga (również do nabycia w Biedronce)

COŚ NA DESER:

UMÓW SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS