WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA – CO TO WŁAŚCIWIE ZNACZY?

 

Zastanawiasz się co to właściwie jest liofilizacja? Polega ona na wysuszeniu produktu poprzez mrożenie. Proces ten jest możliwy tylko w warunkach przemysłowych.  Początki tego procesu sięgają II wojny światowej. Już wtedy korzystano z tej metody.

 

CO MOŻNA PODDAWAĆ LIOFILIZACJI?

Procesowi temu można poddawać tak naprawdę większość produktów spożywczych. Warzywa, owoce, mięso, ryby czy przyprawy. W farmacji również wykorzystywana jest m.in. do produkcji probiotyków.

 

ZALETY:

ZDROWE ZASTĘPSTWO DLA ZUPEK CHIŃSKICH

Żywność liofilizowana jest teraz łatwo dostępna na rynku. Jest świetną alternatywą dla popularnych zupek chińskich zawierających glutaminian sodu i inne składniki, które nie sprzyjają dobrostanowi organizmu. Takie gotowe danie również wystarczy zalać wodą i chwilę odczekać.

 

WAGA

Kolejną zaletą na pewno jest waga produktu. Produkty liofilizowane nie zajmują dużo miejsca i nie są ciężkie, łatwo można je zabrać na wycieczkę czy do pracy.

 

ZDROWE KALORIE

W porównaniu z innymi gotowcami, które również są szybkie w przygotowaniu. Produkt liofilizowany zawiera tylko zdrowe kalorie. Nie musimy mieć, więc wyrzutów sumienia, że kalorie, które w siebie ładujemy są bezwartościowe. Dzięki procesowi mrożenia nie potrzebne są konserwanty do utrzymania daty ważności.

 

NA ZAPAS

Data ważności takiej żywności jest dosyć długa. Można, więc kupić na zapas na kolejną wycieczkę. Krótszą ważność mogą mieć produkty z mięsem, ponieważ zawierają tłuszcz.

 

WADY:

CENA

Cena takich produktów jest dosyć wysoka.

 

PAMIĘTAJ!

Żywność liofilizowana nie powinna zawładnąć Twoim menu. Nie powinno się zastępować nią normalnych posiłków.

 

CIEKAWOSTKA:

Podczas procesu liofilizacji usuwane są azotyny, które szkodliwie działają na nasz organizm.

 

 

 ŻYWNOŚĆ EKSPANDOWANA

Temu procesowi poddawane są głównie zboża. W przeciwieństwie do żywności liofilizowanej gdzie używany jest proces mrożenia, podczas produkcji ekspandowanych zbóż wykorzystywane jest działanie gorącej pary. W efekcie końcowym otrzymuje się „nadmuchane” ziarna zboża, które są popularne na rynku.

 

CZY TAKA ŻYWNOŚĆ JEST ZDROWA?

Wiadomo, że najlepsze i najbardziej wartościowe są produkty nie poddawane żadnej obróbce lub te przetworzone jak najmniej. Podczas tworzenia żywności ekspandowanej, wysoka temperatura i ciśnienie sprawiają, że  tracone są cenne składniki odżywcze.

 

KTO POWINIEN UNIKAĆ TAKIEJ ŻYWNOŚCI?

Ekspandowane zboża mają wysoki indeks glikemiczny. Nie są więc zalecane osobom z cukrzycą oraz insulinoopornością. 

 

CZY SĄ ZALETY TAKIEGO PRODUKTU?

Żywność ekspandowana jest od razu gotowa do spożycia oraz łatwo dostępna. W razie braku posiłku lub uczucia głodu można po nie sięgnąć. Takie produkty są również lepszą alternatywą do filmu niż chipsy.

 

Tak jak w przypadku żywności liofilizowanej, ekspandowane zboża również można dołączyć do naszego codziennego menu. Możemy dodać je do koktajlu, jogurtu czy mleka co jest sposobem na szybki posiłek jeżeli nie mamy czasu aby przygotować coś innego. Produkty ekspandowane nie powinny jednak zastępować nam normalnych posiłków z naszego menu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artykuł napisała

mgr KATARZYNA KASZYCA

Dietetyk, specjalista zdrowia publicznego

 

 

 

 

 

15 października 2018

Czy żywność liofilizowana i ekspandowana jest zdrowa?

Z serii Zdrowy Blog:

22 października 2018
PLACKI BANANOWO - OWSIANE Składniki na 2 porcje: Banan - 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze - 75 g (0.3 x Szklanka) Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20
22 października 2018
BUŁECZKI NA SŁODKO Składniki na 8 porcji: Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka) Masło ekstra - 50 g (10

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE