WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

DAKTYLOWIEC (przepis na 12 porcji)

 

 

Składniki na 1 porcję:

Zjedz jedną porcję.

 

Sól (biała) - 2 g (2 x Szczypta)

Woda - 250 g (1 x Szklanka)

Soda oczyszczona - 5 g (1 x Łyżeczka)

Czekolada gorzka - 70 g (11.67 x Kostka)

Daktyle suszone - 230 g (46 x Sztuka)

Jaja kurze (całe) - 50 g (0.89 x Sztuka)

Mąka pszenna (typ 500) - 250 g (20.83 x Łyżka)

Proszek do pieczenia - 5 g (1.67 x Łyżeczka)

Masło extra - 10 g (2 x Łyżeczka)

Masło extra - 85 g (17 x Łyżeczka)

Orzechy włoskie - 100 g (6.67 x Łyżka)

Śmietana 12% - 20 g (1.11 x Łyżka)

 

Sposób przygotowania:

 

Daktyle zalać gorącą wodą z sodą, odstawić, aż zmiękną i wystygną. Zblendować na gładką masę wraz z wodą. Zmiksować resztę składników (poza 10 g masła, śmietana i gorzką czekoladą - to składniki na polewę). Połączyć z masą daktylową i częścią posiekanych orzechów - wymieszać. Piec w keksówce ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozgrzać masło, pokruszyć czekoladę i dodać śmietanę - gotować na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polać jeszcze ciepłe ciasto posypać pozostałą częścią posiekanych orzechów.

 

 

Wartość odżywcza:

 

Kalorie:                                     277 kcal

Białko:                                               4,8 g

Tłuszcz:                                          14,5 g

Węglowodany:                          31,9 g

Błonnik:                                            2,8 g

Żelazo:                                               1 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: deser

 

 

 

 

 

29 stycznia 2018

DAKTYLOWIEC

Z serii Zdrowy Blog:

20 września 2018
ŚNIADANIE Z PATELNI, CZYLI JAJKA I DYNIA W POMIDORACH Składniki na 1 porcję Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) Dynia - 80 g (0.4 x Porcja) Jaja kurze
20 września 2018
BUDYŃ ORKISZOWY Z JAGODAMI I KOKOSEM Składniki na 1 porcję Czarne jagody - 40 g (0.31 x Szklanka) Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka) Skrobia ziemniaczana - 20

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE