PROGRAM KURSU DIETETYKA II STOPNIA


  1. SESJA: Anatomia i fizjologia człowieka – funkcjonowanie poszczególnych układów i narządów, z naciskiem na układ pokarmowy.

     

    • Budowa i funkcjonowanie komórki

    • Budowa i rodzaje tkanek

    • Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego

    • Trawienie

    • Budowa i funkcjonowanie układu krążenia

    • Budowa i funkcjonowanie układu moczowego

    • Budowa i funkcjonowanie układu hormonalnego

    • Budowa i funkcjonowanie układu oddechowego
       

  2. SESJA: Wegetarianizm.

     

    • Wegetarianizm – dieta czy sposób życia? Odpowiadamy na pytanie dlaczego ludzie coraz częściej przechodzą na wegetarianizm.

    • Rodzaje wegetarianizmu – najbardziej restrykcyjne formy wegetarianizmu

      (m.in.: frutarianizm, sprautarianizm i in. )

    • Wegewymienniki – wegetariańskie zamienniki mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

    • Aminokwasy egzogenne w diecie wegetarian – czy jest możliwość ich uzupełnienia?

    • Witamina B12 w żywieniu wegetarian.

    • Fakty medyczne dotyczące wegetarianizmu.

    • Wege mama – czyli wegetarianizm, a ciąża.

    • Stosowanie diet wegetariańskich u dzieci – czy jest zasadne?

    • Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla sportowców? Czy może dostarczyć odpowiedniej ilości białka?

    • Pułapki diety wegetariańskiej u sportowców.

    • Planowanie menu diety wegetariańskiej.
       

  3. SESJA: Żywienie w chorobach tarczycy​
     

    • Anatomia i fizjologia tarczycy z naciskiem na gospodarkę hormonalną tarczycy.

    • Jod jako pierwiastek niezbędny do życia.

    • Nadczynność tarczycy:

      • występowanie,

      • objawy,

      • leczenie,

      • przyczyny,

      • wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową

      • przyczyny nadczynności tarczycy

      •  Chorowa Gravesa-Basedowa

      •  Wole wieloguzkowe toksyczne

      •  Zapalenie tarczycy

    • 4. Przełom tarczycowy

    • Nadczynność tarczycy u dzieci

    • Niedoczynność tarczycy

      • występowanie,

      • objawy,

      • leczenie,

      • przyczyny,

      • wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową

      • przyczyny nadczynności tarczycy

      • Choroba Hashimoto

      • Niedobór jodu

    • Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy

    • Najważniejsze składniki odżywcze w diecie przy chorobach tarczycy

    • Produkty wolotwórcze

    • Zioła wspomagające leczenie chorób tarczycy
       

  4. SESJA: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

     

    • Co to jest niedożywienie, typy niedożywienia oraz jego przyczyny.

    • Jak rozpoznać niedożywienie?

    • Badania

      • Ogólnolekarskie

      • Antropometryczne

      • Biochemiczne

    • Metody badań oceny składu ciała

    • Badanie służące do oceny stanu odżywienia dorosłych:

      • MALNUTRITION UNIVERSAL SCREENING TOOL

      • NUTRITIONAL RISK SCREENING

      • MINI NUTRITIONAL ASSESSMENT

    • Najważniejsze składniki diety w niedożywieniu

      • Białka

      • Tłuszcze

      • Węglowodany

      • Błonnik pokarmowy

      • Witaminy

      • Składniki mineralne

    • Zapotrzebowanie energetyczne

    • Zasady przygotowywania potraw

    • Diety specjalne stosowane u chorych niedożywionych.

    • Rodzaje diet specjalnych

      • Dieta płynna

      • Dieta płynna z produktów naturalnych

      • Dieta papkowata

      • Dieta kleikowa

      • Wczesne żywienie dojelitowe

    • Gotowe diety przemysłowe u pacjentów z niedożywieniem

      • Diety polimeryczne

      • Diety oligometryczne i monomeryczne

      • Diety specjalne

      • Diety cząstkowe (modułowe)

    • Jak wybrać właściwą dietę u ciężko chorej osoby?

    • Podział żywienia jelitowego

    • Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego

       

  5. SESJA: Alergie i nietolerancje pokarmowe
     

    • Różnice pomiędzy alergią, a nietolerancją pokarmową.

    • Przyczyny i objawy alergii pokarmowej

    • Rodzaje reakcji alergicznych

    • Diagnostyka alergii pokarmowych m.in.:

      • Immunoblotting

      • Alergeny rekombinowane

      • Alergenoty test mikro-znaczeń

    • Najczęściej występujące alergie pokarmowe:

      • mleko krowie,

      • gluten – na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów,

      • białko jaja kurzego i jaj innych ptaków,

      • mięsa ryb

      • ziarna zbóż,

      • orzechy i nasiona,

      • białka ziarna sojowego .

    • Czy karmienie naturalne całkowicie chroni przed rozwojem procesu alergicznego.

    • Nietolerancja laktozy – jak odżywiać chore dziecko.

    • Alternatywa dla mleka krowiego.

    • Podstawowe zasady diety bezglutenowej

    • Reakcje krzyżowe.

    • Diety eliminacyjne – rodzaje.

KUP TERAZ

W życiu albo są powody albo są wymówki. My wymówek nie mamy, a Tobie dajemy 10 powodów do zapisania się na ten kurs:

ZAPISZ SIĘ DO ZDROWEGO NEWSLETTERA

I ODBIERZ 50 ZŁ RABATU NA KURS!

ZADZWOŃ

NAPISZ

KUP TERAZ

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE