Fasola czerwona 220 g (1 puszka - odsączona)
Banan 120 g (1 sztuka)
Jajko 100 g (2 sztuki)
Kakao 30 g (3 łyżki)
Ksylitol 60 g (4 łyżki)
Soda oczyszczona 6 g (1 płaska łyżeczka)
Olej kokosowy 30 g (3 łyżeczki)
Czekolada gorzka 70% 50 g (ok 5 kostek)
Orzechy laskowe 30 g (2 łyżki)
Truskawki 35 g (1/2 garści)
Płatki kokosowe 3g (1/2 łyżki)
Przyprawy: cynamon, kardamon
Do dekoracji: mięta, płatki kokosowe
Fasolę dokładnie opłukać i przesypać do miski, banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki i dodajać do fasoli.
Następnie dodać jaja, olej kokosowy, kakao, sodę i ksylitol, cynamon, kardamon. Blendować wszystko na gładką masę (7-10 minut).Do przygotowanej masy dodać pokrojone drobno gorzką orzechy laskowe. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksowa) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Rozpuścić czekoladę, polać po gotowym i ostudzonym cieście. Udekorować płatkami kokosa, truskawkami i miętą.
Kalorie: 1485 kcal
Białko: 42,4 g
Tłuszcz: 90 g
Węglowodany: 150 g
Błonnik: 22 g
Kalorie: 148,5 kcal
Białko: 4,24 g
Tłuszcz: 9,0 g
Węglowodany: 15,0 g
Błonnik: 2,2 g
opracowała przepisy i artykuł
kategoria: deser
Z serii Zdrowy Blog:
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA
ul. Owczarska 9
43-100 Tychy
ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze
ul. Stanisława Moniuszki 20
41-902 Bytom
poniedziałek 08:00 – 16:00
wtorek 08:00 – 16:00
środa 12:00 – 20:00
czwartek 12:00 – 20:00
piątek 12:00 – 16:00
Inne godziny pracy rejestracji są uzależnione od godzin pracy dietetyków.
NASZE SIEDZIBY
Nasi Partnerzy:
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia
41-409 Mysłowice, Kosztowska 27
ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429
Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA