WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

GOFRY Z KASZY JAGLANEJ Z SERKIEM I MUSEM MALINOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

 

Składniki na 1 porcję

Zjedz 1 z 2 porcji

 

Kasza jaglana - 80 g (6.15 x Łyżka)

Jaja kurze (całe) - 110 g (1.96 x Sztuka)

Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)

Mleko spożywcze (2% tł.) - 50 g (0.2 x Szklanka)

Maliny (mrożone) - 100 g (0.2 x Opakowanie)

Erytrol / Erytrytol - 30 g (6 x Łyżeczka)

Skrobia ziemniaczana - 20 g (0.8 x Łyżka)

Proszek do pieczenia - 5 g (1.67 x Łyżeczka)

Serek twarogowy (homogenizowany waniliowy) - 50 g (0.25 x

Opakowanie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Kaszę jaglana zmiel w młynku do kawy. Zamiast tego można użyć po prostu mąki jaglanej. Żółtka ubij z erytrolem (zamiennik cukru) - można tez użyć zwykłego cukru lub innych jego zamienników np. ksylitolu. Białka ubij na sztywna pianę. Do żółtek i cukry dodaj: olej, mleko, kaszę i mąkę - miksuj ok 5 min. Pod koniec dodaj piane z ubitych białek i delikatniej wymieszaj łyżką.Smaż gofry w mocno rozgrzanej maszynce do gofrów. Po usmażeniu podaj od razu lub odłóż na kratkę do ostudzenia - nie układaj ciepłych gofrów jeden na drugim, bo zmiękną. Maliny zagotuj z łyżka erytrolu - wystudź. Zimne gofry posmaruj serkiem i musem malinowym - zamiast musu można też użyć świeżych owoców.

 

UWAGA: z podanej ilości składników wychodzi 6 gofrów.

Podana wartość kaloryczna dotyczy porcji: czyli 3 sztuk gofrów z dodatkiem łyżki serka homegenizowanego i około 25 g musu malinowego na każdego gofra.

 

 

 

Wartości odżywcze:

 

Kalorie:                                     361 kcal

Białko:                                             16,8 g

Tłuszcz:                                          13,2 g

Węglowodany:                          43,9 g

Błonnik:                                            4,7 g

Żelazo:                                           3,9 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: śniadanie i deser

 

 

29 stycznia 2018

GOFRY Z KASZY JAGLANEJ Z SERKIEM I MUSEM MALINOWYM

Z serii Zdrowy Blog:

20 września 2018
ŚNIADANIE Z PATELNI, CZYLI JAJKA I DYNIA W POMIDORACH Składniki na 1 porcję Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) Dynia - 80 g (0.4 x Porcja) Jaja kurze
20 września 2018
BUDYŃ ORKISZOWY Z JAGODAMI I KOKOSEM Składniki na 1 porcję Czarne jagody - 40 g (0.31 x Szklanka) Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka) Skrobia ziemniaczana - 20

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE