Kulki rybne z mintaja z babką płesznik,
czyli bomba antycholesterolowa.
Składniki:
- mintaj 150 g
- płatki owsiane 30 g
- jajko 1 sztuka
- burak 30 g
- cukinia 50 g
- cebula 30 g
- babka płesznik 10 g
- bułka tarta razowa 30 g
- oliwa z oliwek 15 g
- sól szczypta i inne przyprawy: pieprz, zioła, słodka papryka
Wykonanie:
Rybę zmiksuj z dodatkiem cebuli, buraków, cukini i płatków owsianych. Po zblendowaniu chwilę odczekaj by płatki wchłonęły nadmiar płynu z powstałej masy. Dodaj jajko i nasiona babki płesznik, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Otocz w bułce razowej i smaż na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Kulki można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 min (piekarnik – góra – dół).
Wartości odżywcze:
- Kcal 590.9 kcal
- Białko 40,4 g
- Tłuszcz 24,4 g
- Węglowodany 45,4 g
mgr KATARZYNA KASZYCA
opracowała przepis
