Kulki rybne z mintaja z babką płesznik,

czyli bomba antycholesterolowa.

Składniki:

  • mintaj 150 g
  • płatki owsiane 30 g
  • jajko 1 sztuka
  • burak 30 g
  • cukinia 50 g
  • cebula 30 g
  • babka płesznik 10 g
  • bułka tarta razowa 30 g
  • oliwa z oliwek 15 g
  •  sól szczypta i inne przyprawy: pieprz, zioła, słodka papryka

Wykonanie:

Rybę zmiksuj z dodatkiem cebuli, buraków, cukini i płatków owsianych. Po zblendowaniu chwilę odczekaj by płatki wchłonęły nadmiar płynu z powstałej masy. Dodaj jajko i nasiona babki płesznik, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Otocz w bułce razowej i smaż na mocno rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Kulki można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 min (piekarnik – góra – dół).

Wartości odżywcze:

  • Kcal 590.9 kcal
  • Białko 40,4 g
  • Tłuszcz 24,4 g
  • Węglowodany 45,4 g

 

mgr KATARZYNA KASZYCA
opracowała przepis