PROGRAM KURSU DIETETYKI SPORTOWEJ


Cześć I    -  PODSTAWY DIETETYKI SPORTOWEJ

 

  1. Pojęcie dietetyki sportowej i treningu. Cele treningowe. Trening jako proces.
  2. Współczynnik Aktywności fizycznej PAL i jego interpretacja.
  3. Wydolność organizmu i pojęcie energii.
  4. Przemiana materii i wydatek energetyczny - czyli jak obliczyć zapotrzebowanie na energię dla sportowca.
  5. Wydatek energetyczny w różnych formach aktywności fizycznej.
  6. Zapotrzebowanie organizmu sportowca na białko, tłuszcz, węglowodany. Sposoby obliczania zapotrzebowania w różnych dyscyplinach sportowych. Wzory obliczeniowe.
  7. Przypomnienie wiedzy o węglowodanach, białkach i tłuszczach.
  8. Indeks glikemiczny.
  9. Posiłki przed i potreningowe oraz sposób ich dobierania.
  10. Post training formuła.
  11. Efekt nadwrażliwości mięśniowej.
  12. Kontrowersje związane z tłuszczem w diecie sportowców (olej kokosowy- hit czy kit?).
  13. Dieta niskowęglowodanowa, a niskotłuszczowa.
  14. Zapotrzebowanie organizmu sportowców na płyny - sposoby  oceny odwodnienia.
  15. Typy napojów sportowych i ich zastosowanie w treningu sportowym.
  16. Zapotrzebowanie organizmu sportowców na witaminy i składniki mineralne.
  17. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportowych.

 

Część II  - SPORTOWIEC W GABINECIE DIETETYKA

 

  1. Metodyka planowania jadłospisu dla sportowców.
  2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw.
  3. Omówienie wywiadu żywieniowego i lekarskiego - przykłady wywiadów, najczęściej popełniane błędy.
  4. Badania laboratoryjne jako podstawowe źródło wiedzy o stanie zdrowia sportowca.
  5. Analiza składu ciała i jej interpretacja. Przykładowe wyniki pacjentów.
  6. Najczęściej zadawane pytania w gabinecie dietetyka  - podparte badaniami. (Czy można jednocześnie budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową, co z kofeiną itp.)
  7. Najczęściej popełniane błędy w planowaniu żywienia.

 

Część III - SUPLEMENTACJA W SPORCIE

 

  1. Odżywki białkowe (wysokobiałkowe, tzn. „proteiny”). Zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  2. Odżywki zawierające hydrolizaty białkowe. Zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  3. Odżywki białkowo – węglowodanowe (białkowo – energetyczne). Zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  4. Odżywki węglowodanowo – białkowe (energetyczno – białkowe). Zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  5. Odżywki węglowodanowe (energetyczne). Zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  6. Środki ergogenne.  (m in. kreatyna i jej zastosowanie, ładowanie kreatyny tak czy nie?)
  7. Suplementy antyoksydacyjne - zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  8. Energetyki - zastosowanie i suplementacja  wybranych.
  9. Spalacze tłuszczu (aktywatory metaboliczne).
  10. Burak jako naturalny doping.
Imię i nazwisko
Adres
Twój e-mail
Telefon
PESEL
Miejsce urodzenia
Płatność ratalna
TAK
NIE
Rodzaj kursu
psychodietetyka - 350 zł
psychodietetyka + dietetyka I stopnia - 690 zł
psychodietetyka + dietetyka II stopnia - 690 zł
psychodietetyka + dietetyka I + II stopnia - 990 zł
Dane do FV
Twoja wiadomość
ZAPISZ SIĘ
ZAPISZ SIĘ
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

W celu rezerwacji uczestnictwa w kursie należy wypełnić poniższy formularz.

Przesłanie formularza jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Wysłanie formularza nie jest równoznaczne z zapisaniem się na wybrany termin, jednak w przypadku dostępności tego terminu przysługuje gwarancja pierwszeństwa. O potwierdzeniu lub zaproponowaniu ostatecznego terminu poinformujemy telefonicznie oraz mailowo. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest wpłata  zaliczki w kwocie 100 zł na podstawie przesłanej faktury.

ZAPISZ SIĘ DO ZDROWEGO NEWSLETTERA

I ODBIERZ 50 ZŁ RABATU NA KURS!

ZADZWOŃ

KUP TERAZ

NAPISZ

KUP TERAZ

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

poniedziałek 08:00 – 16:00
wtorek 08:00 – 16:00
środa 12:00 – 20:00
czwartek 12:00 – 20:00
piątek 12:00 – 16:00

Inne godziny pracy rejestracji są uzależnione od godzin pracy dietetyków.

 

 

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Twój e-mail
ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE