WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

Nowe normy Żywienia dla populacji Polski 2017

 

Instytut Żywności i Żywienia przygotował nowelizację norm żywienia dla populacji Polski. Wcześniejsza aktualizacja miała miejsce w 2012 roku. Kolejna jest planowana na rok 2020. To, co znajdziemy w normach żywienia 2017, to kompletny przewodnik po najważniejszych kwestiach prawidłowego odżywiania oparte na wynikach badań oraz zaleceniach czołowych organizacji światowych, takich jak WHO, EFSA oraz wyników badań zarówno zagranicznych, jak i polskich.

 

Publikacja została przygotowana pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza. W celu aktualizacji norm eksperci IŻŻ dokonali przeglądu aktualnego piśmiennictwa i badań z ostatnich lat ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Zalecenia te zostały skonfrontowane z aktualnymi danymi o sposobie odżywiania różnych grup ludności w Polsce.

 

Najważniejsze zmiany nowych norm żywienia 2017

Chociaż większość zasad i zaleceń pozostaje niezmienna – IŻŻ wskazuje na najważniejsze zmiany:

 

  • aktualizacja badań dotyczących masy ciała, na podstawie których wyliczane są normy na energię, białko i tłuszcze
  • aktualizacja wartości norm na energię EER dla niektórych grup (przyjęcie bardziej aktualnych danych o masie ciała)
  • lekka korekta dotycząca zaleceń odsetka energii z węglowodanów
  • uszczegółowienie zaleceń odnośnie odsetka energii z białka – zróżnicowanie w zależności od grup wiekowych
  • dodanie norm maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w g/osobę/dobę
  • uszczegółowienie zaleceń dotyczących spożycia kwasów omega-3 
  • uzupełniony rozdział dotyczący błonnika i zawartości frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach spożywczych
  • wprowadzenie norm spożycia manganu w ślad za Instytutem Medycyny USA – na poziomie wystarczającego spożycia AI
  • zmienione zostały normy na potas, uwzględniające zalecenia EFSA i WHO
  • zmiana norm dla niemowląt na chlor w pierwszym półroczu życia
  • podniesienie normy witaminy D dla wszystkich grup ludności w ślad za ostatnimi zaleceniami EFSA
  • zmiana zaleceń dla niemowląt dotyczących spożycia: witaminy A, K, C, niacyny, witaminy B6, kwasu pantotenowego.

 

Widać także kierunek zmian podkreślający ważność aktywności fizycznej, co już znalazło swoje przełożenie w ostatniej wersji piramidy żywieniowej. W aktualnych normach znajdziemy część poświęconą temu zagadnieniu i tym jak wpływa na żywienie.

 

Innym gorącym tematem ostatnich miesięcy były suplementy diety (szczególnie po raporcie GIS). W nowych normach żywienia IŻŻ także znajdziemy informację w ostatnim rozdziale.

 

Zadanie to było finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.

 

Znowelizowaną wersję w formacie pdf można od 21 grudnia za darmo pobrać z OFICJALNEJ STRONY IŻŻ. 

 

 

<a href="https://pl.jooble.org/praca-dietetyk" target="blank">Jooble</a>

 
16 lutego 2018

Nowe normy Żywienia dla populacji Polski 2017

Z serii Zdrowy Blog:

22 października 2018
PLACKI BANANOWO - OWSIANE Składniki na 2 porcje: Banan - 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze - 75 g (0.3 x Szklanka) Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20
22 października 2018
BUŁECZKI NA SŁODKO Składniki na 8 porcji: Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka) Masło ekstra - 50 g (10

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE