Od czego zależy kolor żółtek jaj?

 

W większości przypadków jasny kolor żółtka, świadczy o złej jakości pożywienia lub słabym zdrowiu kury, która je zniosła. Takie jaja nie  dostarczą naszemu organizmowi zbyt dużej ilości składników odżywczych.

 

Im ciemniejsze żółtko, tym więcej zdrowych składników odżywczych się w nim znajduje - tak wynika z wielu przeprowadzonych badań naukowych.

Jeśli dieta nioski była oparta głównie o ziarna, żółtko będzie jasne. Jeśli prócz ziarna kura dostawała kukurydzę, rośliny i owady, żółtko będzie niemal pomarańczowe. Nie mniej jednak nie od takiego jedzenia nioski z chowu klatkowego i ściółkowego znoszą jaja o pięknym pomarańczowym zabarwieniu.

 

Czy wiecie że kolor żółtka ocenia się wg skali ?

 

Kolor żółtka – od jasnożółtego, poprzez pomarańczowy, do niemal czerwonego – oceniany  jest  podstawie skali Roche’a od 0 do 15 (Roche Color Fan):

 

0 - żółtko prawie bezbarwne,

15 – żółtko prawie czerwone.

 

Wzornik ten został opracowany na podstawie ogromnej ilości jaj pochodzących z wielu krajów od różnych ras kur. Inne wzorniki koloru żółtka, to np. wzornik Heimana - Carvera (24 kolory) czy opracowany przez Ashtona i Fletchera (15 kolorów).

Wzorniki kolorów pozwalają na ocenienie koloru żółtka wzrokowo. Możliwe są jeszcze dokładne chemiczne i fizyczne metody pomiaru barwnika.

 

Czy wiecie, że kolorem żółtka można "sterować"?

 

Kolor żółtka nie zawsze zależy od natury - hodowcy kur mogą nim "sterować" poprzez dodawanie do paszy barwników naturalnych lub syntetycznych. W obu przypadkach są to ksantofile.

 

Otrzymane zabarwienie zależy od ilości i rodzaju użytych barwników, które mają różne właściwości barwiące. Kolor czerwony uzyskuje się podając ksantofil żółty (daje zabarwienie 12 w skali Roche’a) łącznie z czerwonym, dzięki któremu możliwe jest osiągnięcie zabarwienia 15. Działanie tych dwóch barwników jest synergiczne. Dodatkowo na zabarwienie żółtek wpływa obecność nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i antyoksydantów – ich obecność pozwala osiągnąć mocniejsze zabarwienie przy mniejszej dawce barwnika.

 

Najbardziej pożądanym, przez większość konsumentów, kolorem żółtka jest barwa żółto-pomarańczowa (8-12 we wzorniku kolorów Roche’a). Zmiana barwy na nienaturalną związana jest na ogół z pożywieniem.

 

Barwa żółtka może być nawet zielonkawa - jest to wynikiem zjedzenie przez nioski niektórych dzikich roślin z rodziny krzyżowych. Barwa brązowo-łososiowa występuje po karmieniu kur śrutą bawełnianą, a także po niektórych lekach (np. leki odrobaczające i niektóre kokcydiostatyki). Chlortetracyklina nadaje żółtkom kolor szary. Piperazyna może spowodować oliwkowo-brązowy kolor żółtka. Jak widać więc kolor żółtka nie zawsze zależy od tego co zjada kura, niestety w dzisiejszych czasach wiele zależy od tego co do paszy dodano.

 

Zwierzęta utrzymywane w warunkach fermowych nie mają możliwości skorzystania z naturalnych produktów spożywczych, stąd, aby osiągnąć efekt mocno pomarańczowego żółtka należy do mieszanki paszowej dodać pigment.

 

Do pasz dla niosek, aby osiągnąć zamierzony efekt dodaje się barwniki syntetyczne: czerwony, różowy i żółty, przykładowo (kolejno) kantaksantynę, astaksantyna i ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego (należące do grupy karotenoidów), lub barwniki naturalne stosowane pod postacią ekstraktów o wysokiej koncentracji. W takiej formie, łatwiej je, bowiem przechowywać, precyzyjnie odmierzać i mieszać z materiałem paszowym (0.01-0.05 kg/dt paszy). Długie magazynowanie pasz, a także wysoka temperatura, wilgotność i dostęp powietrza sprawiają, że barwniki ulegają rozkładowi.

 

Oczywiście nie wszyscy hodowcy uciekają się to sztucznych barwników, wielu z nich stosuje barwniki naturalne.

 

Do barwników pochodzenia naturalnego należą ksantofile min. zeaksantyna, luteina, kryptaksantyna, a także karoteny. Na intensywny kolor żółtka korzystnie wpływa, zatem marchew (im mocniej zabarwiony korzeń, tym więcej pigmentu w roślinie), dynia, a także popularna w żywieniu drobiu kukurydza (nadaje pomarańczowy odcień), pigment zawiera również papryka czerwona, pomidor, czy pieprznik jadalny (grzyb „kurka"). Dużo barwników zawierają także zioła..

Dodatek omawianych barwników nie jest bez znaczenia także w żywieniu kurcząt rzeźnych, pod ich wpływem skóra brojlerów nabiera pożądanego przez niektórych konsumentów żółtego koloru.

 

 

19 października 2017

Od czego zależy kolor żółtka jaj?

Z serii Zdrowy Blog:

04 lipca 2018
QUICK MEAL firmy LIVITY   To już kolejny produkt firmy LIVITA godny polecenia. Tym razem przetestowaliśmy szybkie danie z amarantusem. Również w przystępnej cenie - 4.99 zł.   Do dania dodano garść
26 czerwca 2018
BROWNIEmix firmy Livita   Z cyklu "Dietetyk testuje" tym razem na tapetę wzięliśmy coś słodkiego. Przetestowaliśmy brownie firmy Livita.   Produkty firmy Livity dostępne w Lidlu są dobre składowo, bardzo dobre smakowo

COŚ NA DESER:

UMÓW SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS