PIECZONE JABŁKO Z KASZA JAGLANĄ, MIODEM I ORZECHAMI

 

 

 

Składniki na 1 porcję

Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Kasza jaglana - 20 g (1.54 x Łyżka)

Żurawina suszona - 10 g (0.83 x Łyżka)

Orzechy włoskie - 10 g (0.67 x Łyżka)

Miód pszczeli - 10 g (0.42 x Łyżka)

Masło extra - 5 g (1 x Łyżeczka)

Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wodę należy zagotować, następnie dodajemy do niej wcześniej wypłukaną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu ok. 10-15minut.

Jabłka myjemy. Ścinamy z górnej części ok. 1cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne, następnie jabłka należy wydrążyć za pomocą łyżeczki. Wydrążony miąższ kroimy, mieszamy z  miodem, podgrzewamy na patelni do skarmelizowania. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz masło. Całość mieszamy z posiekaną żurawiną i orzechami oraz doprawiamy cynamonem i kardamonem. Wydrążone jabłka nadziewamy musem i przykrywamy wcześniej odciętą „czapeczką”. Jabłka pieczemy przez 15-18 minut w temperaturze 170-180 stopni C.

 

 

Wartość odżywcza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IWONA WANAT

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: desery

 

 

 

09 listopada 2017

PIECZONE JABŁKO Z KASZA JAGLANĄ, MIODEM I ORZECHAMI

Z serii Zdrowy Blog:

20 kwietnia 2018
CIASTECZKA Z JABŁKIEM I AMARANTUSEM     Składniki na 10 porcjI   Zjedz 1 z 10 porcji   Jabłko - 150 g (1 x Sztuka) Ekspandowane ziarno amarantusa - 15 g (5 x Łyżka)
20 kwietnia 2018
SAŁATKA Z  BOBEM I SŁONECZNIKIEM     Składniki na 1 porcję Sałata lodowa - 50 g (2.5 x Liść) (na zdjęciach sałata batawska) Bób - 70 g (0.88 x Garść) Słonecznik, nasiona,

COŚ NA DESER:

UMÓW SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS