WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SEREM FETA, ORZECHAMI I SZPINAKIEM

 

 

 

 

Składniki na porcję:

Dynia - 100 g (0.5 x Porcja)

Ser typu "Feta" - 20 g (0.4 x Porcja)

Kasza jęczmienna, pęczak - 20 g (1.33 x Łyżka)

Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)

Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)

Szpinak - 20 g (0.8 x Garść)

 

DODATKOWO: przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

 

 

Sposób przygotowania:

 

Dynię należy obrać ze skóry, wydrążyć pestki, skroić w kostkę. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Kostki dyni wysypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posypać ulubionymi przyprawami wymieszanymi z olejem. Piec 30 minut.W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w wodzie. Orzechy pokruszyć, dodać razem z ugotowaną kaszą do podpieczonej dyni, całość przemieszać i piec kolejne 10-15 minut. Należy uważać, żeby orzechy się nie przypiekły (będą wtedy gorzkie). Szpinak sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie przelać zimną wodą, odcedzić.Dynię z kaszą i orzechami delikatnie wymieszać ze szpinakiem i pokrojonym w kostkę serem feta.Sałatka świetnie sprawdzi się jako danie na, np. imprezę.

 

 

 

Wartości odżywcze porcji :

 

Kalorie:                                          293,5 kcal

Białko:                                                      9,3 g

Tłuszcz:                                                 18,0 g

Węglowodany:                                 20,9 g

Błonnik:                                                    5,3 g

Żelazo:                                                  2,1 mg

 

 

 

 

 

 

mgr IWONA WANAT

opracowała przepis

kategoria: sałatka

 

 

08 października 2018

Sałatka z pieczoną dynią, serem feta, orzechami i szpinakiem

Z serii Zdrowy Blog:

09 października 2018
KASZA JAGLANA W SŁOIKU
08 października 2018
SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, SEREM FETA, ORZECHAMI I SZPINAKIEM Składniki na porcję: Dynia - 100 g (0.5 x Porcja) Ser typu "Feta" - 20 g (0.4 x Porcja) Kasza jęczmienna,

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE