Dynia - 100 g (0.5 x Porcja)
Ser typu "Feta" - 20 g (0.4 x Porcja)
Kasza jęczmienna, pęczak - 20 g (1.33 x Łyżka)
Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
Olej rzepakowy - 5 g (0.5 x Łyżka)
Szpinak - 20 g (0.8 x Garść)
DODATKOWO: przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.
Dynię należy obrać ze skóry, wydrążyć pestki, skroić w kostkę. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Kostki dyni wysypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posypać ulubionymi przyprawami wymieszanymi z olejem. Piec 30 minut.W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w wodzie. Orzechy pokruszyć, dodać razem z ugotowaną kaszą do podpieczonej dyni, całość przemieszać i piec kolejne 10-15 minut. Należy uważać, żeby orzechy się nie przypiekły (będą wtedy gorzkie). Szpinak sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie przelać zimną wodą, odcedzić.Dynię z kaszą i orzechami delikatnie wymieszać ze szpinakiem i pokrojonym w kostkę serem feta.Sałatka świetnie sprawdzi się jako danie na, np. imprezę.
Kalorie: 293,5 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcz: 18,0 g
Węglowodany: 20,9 g
Błonnik: 5,3 g
Żelazo: 2,1 mg
opracowała przepis
kategoria: sałatka
Z serii Zdrowy Blog:
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA
ul. Owczarska 9
43-100 Tychy
ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze
ul. Stanisława Moniuszki 20
41-902 Bytom
poniedziałek 08:00 – 16:00
wtorek 08:00 – 16:00
środa 12:00 – 20:00
czwartek 12:00 – 20:00
piątek 12:00 – 16:00
Inne godziny pracy rejestracji są uzależnione od godzin pracy dietetyków.
NASZE SIEDZIBY
Nasi Partnerzy:
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia
41-409 Mysłowice, Kosztowska 27
ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429
Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.
CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?
ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA