SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM, KREWETKAMI I SEREM FETA

 

 

Składniki na 1 porcję

Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)

Masło extra - 5 g (1 x Łyżeczka)

Sól (biała) - 2 g (2 x Szczypta)

Makaron pełnoziarnisty - 70 g (1 x Szklanka)

Krewetki - 80 g (0.8 x Porcja)

Szpinak (mrożony) - 80 g (0.8 x Porcja)

Kukurydza (świeża) - 50 g (3.33 x Łyżka)

Pieprz biały - 2 g (2 x Szczypta)

Ser feta - 50 g (1 x Porcja)

Śmietana 12% - 50 g (2.78 x Łyżka)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, al dente. Na patelni rozpuść masło, podsmaż krótko rozgnieciony czosnek, dodaj krewetki, szpinak, kukurydzę. Kukurydza może być konserwowa, ale zdecydowanie zdrowsza jest mrożona. Można ją dodać zamrożoną. Jeśli sos jest zbyt gęsty należy dodać niewielką ilość wody. Na końcu dodaj ser i śmietanę wymieszaj, ale nie gotuj. Podaj z makaronem.

 

 

Wartość odżywcza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: danie główne

 

 

13 listopada 2017

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM, KREWETKAMI I SEREM FETA

Z serii Zdrowy Blog:

16 lutego 2018
Nowe normy Żywienia dla populacji Polski 2017   Instytut Żywności i Żywienia przygotował nowelizację norm żywienia dla populacji Polski. Wcześniejsza aktualizacja miała miejsce w 2012 roku. Kolejna jest planowana na rok
16 lutego 2018
PATRZ PRZEZ RÓŻOWE OKULARY!   Samospełniające się proroctwo i czarnowidztwo. Coś Wam to mówi? Prawda jest taka, że nasze myśli często przekładają się na to, co się wydarza w życiu. Dlatego

COŚ NA DESER:

UMÓW SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS