Jak wygląda szkolenie?


 

Szkolenie ma na celu  przedstawienie dietetykom oraz studentom dietetyki i kierunkom pokrewnym  praktycznej strony  indywidualnej porady żywieniowej.

Szkolenie  jest podzielone na dwie części:

  • Szkolenie - wykład
  • Szkolenie - warsztaty

 

ZAWÓD DIETETYK



Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. 
Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.
Klasyfikacja zawodów i specjalności wydana na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27.04.2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO. Klasyfikacja ta jest narzędziem, który w sposób usystematyzowany grupuje zawody i specjalności występujące na rynku pracy oraz ustala ich symbole i nazwy.
Zgodnie z  klasyfikacją zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy dietetyk został sklasyfikowany do grupy 2 o numerze: 322001
Po zdanym egzamianie uczestnik kursu otrzymuje dyplom potwierdzający przygotowanie do wykonywania zawodu dietetyka (sklasyfikowany do grupy 2 o numerze: 322001).

 

WYKŁADY


Na wykładach będą omawiane główne problemy dotyczące wizyty indywidualnego pacjenta w poradni żywieniowej. Różnice pomiędzy żywieniem zbiorowym, a indywidualnym.

Wykładowcy szczególnie zwrócą uwagę na pytania jakie są zadawane najczęściej przez pacjentów podczas wizyty w poradni.

 

Odpowiemy na pytania:

  • Jak przygotować prawidłową dietę odchudzającą dla klienta indywidualnego, by nie był do niej zniechęcony.
  • Jak poradzić sobie ze złymi nawykami pacjentów. W jaki sposób zachęcić ich do zmiany.
  • Co robić gdy pacjent na wizycie kontrolnej sygnalizuje, że nie traci na wadze, jak zmotywować go do działania.

 

Pacjenci często zadają na wizytach pytania, na które niedoświadczony dietetyk może nie znać odpowiedzi. Przez wiele lat praktyki w indywidualnym poradnictwie żywieniowym zebraliśmy dla was najczęściej zadawane pytania przez pacjentów, najczęściej pojawiające się problemy.

 

NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA TEMATYCZNE:

 

  1. Pierwsza wizyta pacjenta w poradni żywieniowej. Wizyty kontrolne, jak je prowadzić - wykorzystując odpowiednie narzędzia. 
  2. Pacjent w gabinecie -  czyli jak powinna przebiegać prawidłowo przeprowadzona wizyta indywidualnego pacjenta - analiza wybranych przypadków- sposób postępowania.
  3. Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad z pacjentem, by był kompletny -  analiza przypadków, zwracamy uwagę na najczęściej popełniane błędy.
  4. Analiza składu ciała- przebieg badania, rodzaje sprzętów do analizy, przeciwwskazania -  praktyczna nauka na analizatorach składu ciała.
  5. Interpretacja wyników analizy składu ciała w zależności od przypadku - analiza wybranych przypadków.
  6. Przedstawienie wyników analizy składu ciała językiem pacjenta.
  7. Motywacja pacjentów do działania.
  8. Propozycja diety - czyli jak rozmawiać by zachęcić pacjenta do stosowania diety.
  9. Przygotowujemy jadłospis- czyli jak opracować indywidualny jadłospis dla określonych grup pacjentów.
  10. Suplementy diety - stosujemy czy nie- jakie jest ich prawdziwe działanie -  poglądy pacjentów.
  11. Pytania najczęściej zadawane przez pacjentów.
  12. Metody pracy z dziećmi i osobami starszymi.

 

 

WARSZTATY


 

Warsztaty będą polegały na analizie przypadków medycznych wybranych przez dietetyków prowadzących pacjentów indywidualnych.

Kursanci sami będą przeprowadzać analizę składu ciała oraz będą interpretować wyniki wybranych przez nas pacjentów.
Warsztaty to część praktyczna gdzie nauka skupia się na analizie konkretnych przypadków, interpretacji wyników, przeprowadzaniu wywiadów oraz dobieraniu właściwego postępowania dietetycznego dla pacjentów indywidualnych poradni żywieniowej.

Szczegółowo omówimy i przeanalizujemy wybrane przypadki, kursanci sami będą próbowali dostosować odpowiednie postępowanie żywieniowe i terapeutyczne.

Wybieramy przypadki ciekawe -  nie tylko związane z otyłością czy niedowagą, ale również nietolerancjami pokarmowymi a szczególnie z różnego rodzaju schorzeniami. 

Zapraszamy również studentów którzy  muszą odbyć wakacyjne praktyki w poradni żywieniowej.

 

 

PROWADZĄCY


prowadzący: mgr Katarzyna Kaszyca - dietetyk, praktyk
czas trwania zależny jest od grupy kursantów - średnio 8-10 h

Z UWAGI NA DUŻE ZAINTERESOWANIE SZKOLENIEM PROSIMY O WCZESNE REZERWOWANIE MIEJSC.

 

 

GDZIE I KIEDY?


 

 

 

KOSZT


Cena szkolenia (wykład + warsztaty)

350 zł

 

Cena szkolenia zawiera materiały szkoleniowe  (skoroszyty, tabele, itp.), poczęstunek - kontakt z dietetykiem prowadzącym szkolenie również po zakończeniu szkolenia i możliwość zadawania pytań. 

Szkolenie kończy się wystawieniem imiennego certyfikatu.

 

NOWOŚĆ! Wykupując kurs w naszej placówce otrzymujesz GRATIS miesięczny dostęp do programu kcalmar, wraz z dokładną instrukcja obsługi programu w formie filmu i prezentacji.

 

Dostęp do najnowszego programu do  tworzenia jadłospisów kcalmar.pro - Pakiet Premium jest ważny przez miesiąc od momentu wprowadzenia kodu który otrzymasz wraz z wykupionym kursem.

 

Program jest dodatkiem ułatwiającym układanie jadłospisów, nie należy miesięcznego dostępu do programu wiązać z czasem trwania kursu, który jest uzależniony od indywidualnych możliwości kursantów. Jednakże program  kursu jest możliwy do przyswojenia w miesiąc czasu dlatego też, otrzymujecie Państwo miesięczny dostęp do programu kcalmar.  W przypadku realizowania kursu przez okres dłuższy niż miesiąc proponujemy Państwu dodatkową zniżkę na wykupienie kolejnego miesiąca programu (patrz poniżej). W razie pytań prosimy o kontakt.

 

Sprawdź jak to wygląda w praktyce tutaj - link na stronę https://kcalmar.com/accounts/dietitian/login/

 

 

A może korzystasz już z KCALMAR.PRO - jeśli tak mamy dla Ciebie zniżkowe kody na zakup programu kcalmarPRO.

Przy zakupie pojedynczego kursu - otrzymasz  10% zniżki

Przy wykupieniu 2 dowolnych kursów - otrzymasz 15 % zniżki

Przy zakupie 3 kursów - otrzymasz 20 % zniżki

OFERTA LIMITOWANA DO 15.08.2017 - mamy do rozdania 100 kodów.

 

SZKOLENIE: PRAKTYKA W INDYWIDUALNYM PORADNICTWIE ŻYWIENIOWYM

ZAPISZ SIĘ DO ZDROWEGO NEWSLETTERA

I ODBIERZ 50 ZŁ RABATU NA KURS!

Poznaj 10 POWODÓW, dlaczego wybrać szkolenie: praktyka w indywidualnym poradnictwie żywieniowym:

ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE

ZADZWOŃ

NAPISZ

ZAPISZ SIĘ NA KURS

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Naszymi klientami są również mieszkańcy takich miast jak: Sosnowiec, Gliwice, Bielsko-Biała.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS