UDKO Z KACZKI W ŻURAWINIE I JABŁKU Z ZIEMNIACZKAMI I SURÓWKĄ Z PORA I JABŁKA

 

 

Składniki na 1 porcję

Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
Sól (biała) - 2 g (2 x Szczypta)
Majonez (z olejem rzepakowym) - 5 g (0.17 x Łyżka)
Ziemniaki - 150 g (2.14 x Sztuka)
Żurawina suszona - 15 g (1.25 x Łyżka)
Jabłko - 250 g (1.67 x Sztuka)
Rozmaryn - 2 g (2 x Szczypta)
Nasiona słonecznika - 15 g (1.5 x Łyżka)
Por - 70 g (0.5 x Sztuka)
Filety z piersi kaczki (pieczony, ze skórą) - 120 g (1.2 x Porcja)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Połowę porcji jabłka - pokroić dowolnie w kręgi lub paski. Udko z kaczki włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać żurawiną, dołożyć jabłko, doprawić solą, pieprzem i
rozmarynem. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni do miękkości. Od czasu do czasu można podlać niewielką ilością wody. Drugą część jabłka pokroić w kostkę, pora podobnie - wymieszać z majonezem i uprażonym wcześniej na patelni teflonowej słonecznikiem.Podawać z gotowanymi ziemniaczkami.

 

 

 

Wartość odżywcza:

 

DANIE Z KACZKĄ ZE SKÓRĄ:

 

 

DANIE Z KACZKĄ BEZ SKÓRY:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: danie główne

 

 

13 listopada 2017

UDKO Z KACZKI W ŻURAWINIE I JABŁKU Z ZIEMNIACZKAMI I SURÓWKĄ Z PORA I JABŁKA

Z serii Zdrowy Blog:

16 lutego 2018
Nowe normy Żywienia dla populacji Polski 2017   Instytut Żywności i Żywienia przygotował nowelizację norm żywienia dla populacji Polski. Wcześniejsza aktualizacja miała miejsce w 2012 roku. Kolejna jest planowana na rok
16 lutego 2018
PATRZ PRZEZ RÓŻOWE OKULARY!   Samospełniające się proroctwo i czarnowidztwo. Coś Wam to mówi? Prawda jest taka, że nasze myśli często przekładają się na to, co się wydarza w życiu. Dlatego

COŚ NA DESER:

UMÓW SIĘ TELEFONICZNIE

NAPISZ DO NAS

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS