WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

W CZYM JESZCZE POZA ODCHUDZANIEM POMOŻE DIETETYK? Niepłodność, choroby metaboliczne, nowotworowe i autoimmunologiczne - rola dietetyka jest ogromna!

 

Przyjęło się, że rola dietetyka polega na przygotowywaniu planów żywieniowych prowadzących do utraty zbędnych kilogramów, jednak ma on o wiele szersze kompetencje. Należy się zastanowić kim tak naprawdę jest „dietetyk” i jaki jest zakres jego możliwości.

Przeprowadzając pierwszą wizytę z pacjentem, dietetyk gromadzi wiele informacji na temat stanu zdrowia, dolegliwości zdrowotnych oraz sposobu żywienia drugiej osoby. W zależności od oczekiwanego celu,, dietetyk określa jaka forma indywidualnej współpracy żywieniowej będzie najlepsza dla pacjenta. Niejednokrotnie to właśnie dietetyk podpowiada czy sugeruje pacjentowi konsultację z lekarzem, aby wykluczyć wszystkie nieprawidłowości zdrowotne.

Aby uzmysłowić sobie istotę stosowania konkretnego sposobu żywienia, należy odpowiedzieć na pytanie: „Do czego może doprowadzić nieprawidłowe żywienie?”. Niestety większość chorób jest spowodowana przez niedobory żywieniowe, nadmierny stres oraz spadającą odporność naszego organizmu. Dlatego rolą żywienia jest profilaktyka chorób, wspomaganie leczenia chorób już istniejących oraz minimalizowanie niedoborów żywieniowych.

 

CHOROBY TARCZYCY I ZABURZENIA GOSPODARKI WĘGLOWODANOWEJ

 

Bardzo często do naszych gabinetów zaglądają pacjenci z problemami tarczycowymi. W zależności od rodzaju schorzenia przygotowujemy jadłospis mający na celu zminimalizowanie objawów towarzyszących chorobie, wzbogacenie dotychczasowego sposobu żywienia oraz zmniejszenie stanów zapalnych, w szczególności w chorobach o podłożu autoimmunologicznym, jak np. choroba Hashimoto. Dieta w połączeniu ze zmianą stylu życia pomaga wyregulować pracę nie tylko tarczycy, lecz także innych gruczołów wewnątrzwydzielniczych. Stosowanie odpowiednich zasad żywieniowych w insulinooporności, cukrzycy czy zespole policystycznych jajników zdecydowanie wspomaga proces leczenia, a dodatkowo pozwala zmniejszyć masę ciała, co często jest niemożliwe do osiągnięcia przez samodzielnie stosowane diety. Zaburzenia gospodarki hormonalnej wraz z nieprawidłowym żywieniem powodują wypadanie włosów, suchą skórę oraz uczucie przewlekłego zmęczenia. Dostarczenie do organizmu właściwych ilości witamin oraz składników mineralnych poprawia stan skóry czy włosów, a odpowiednia podaż energii oraz zredukowanie przekąsek, przetworzonych produktów i cukrów prostych pozwala na odzyskanie witalności.

W przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej niejednokrotnie tylko indywidualnie przygotowany jadłospis wpływa na redukcję zbędnych kilogramów, ze względu na wieloczynnikowość choroby. Stosowanie niesprawdzonych zaleceń z Internetu może zaszkodzić chorej osobie, a nawet spowodować zagrożenie życia.

 

CHOROBY DIETOZALEŻNE

Do chorób dietozależnych zaliczamy te schorzenia, na rozwój których duży wpływ wywiera nieodpowiednie żywienie i jakość spożywanych produktów - zalicza się do nich między innymi otyłość, cukrzycę, osteoporozę czy choroby układu krążenia. Zależnie od stwierdzonej jednostki chorobowej zalecenia żywieniowe różnią się między sobą. Niewłaściwa dieta może powodować przykre konsekwencje. Jednak z pomocą przychodzi dietetyk, który oprócz odchudzania zajmuje się zapobieganiem i dietoterapią tych chorób. Dietetyk jest osobą, która potrafi dobrać odpowiednie zalecenia do jednostki chorobowej oraz zmodyfikować dotychczasowy jadłospis pod kątem, np. zmniejszenia ilości soli w diecie u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym czy zmniejszenia udziału cukru w diecie u pacjentów chorujących na cukrzycę.

 

 

CHOROBY ONKOLOGICZNE

Niektóre choroby onkologiczne zaliczają się do chorób dietozależnych, czyli oznacza to, że dieta ma realny wpływ na wystąpienie niektórych nowotworów. Rolą dietetyka w tych chorobach jest dobranie takiej diety, która będzie niwelowała przykre dolegliwości związane z samą chorobą oraz formą leczenia (radioterapia, chemioterapia, chirurgia).  Pomoc dietetyka jest istotna w każdej fazie choroby, a sama dieta musi spełniać indywidualne wymagania pacjenta, bo każdy przechodzi ją inaczej. Prawidłowo przygotowany jadłospis będzie z jednej strony uzupełnieniem tradycyjnego leczenia, a z drugiej będzie spełniał rolę odżywczą i wzmacniającą odporność chorego.

 

NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE I ZABURZENIA MIKROFLORY JELITOWEJ

Dietetyk jest osobą, która na podstawie rozmowy, wyników badań i pomiarów, doradzi czy zgłaszane objawy są wynikiem nieprawidłowego sposobu żywienia czy bardziej złożonego problemu zdrowotnego. Dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgaga czy gazy jelitowe mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Wykonanie odpowiednich testów wraz z dietą eliminacyjną pozwala na złagodzenie objawów, a w niektórych przypadkach – całkowite zlikwidowanie dolegliwości.

Również przyczyną uczucia dyskomfortu ze strony układu pokarmowego może być zubożała mikroflora jelitowa, która daje objawy typowe dla nietolerancji pokarmowej. W tym przypadku dietetyk dobierze odpowiednie produkty, które będą odżywiały mikroflorę jelitową oraz zaproponuje probiotykoterapię jeśli zaistnieje taka konieczność. Dietoterapia z probiotykoterapią oraz zlikwidowanie stanu zapalnego całkowicie odwraca ten proces, a dodatkowo pacjent zyskuje lepsze samopoczucie i wyższą odporność.

 

 

ŁUSZCZYCA I RZS

Dietoterapia w RZS przynosi bardzo dobre efekty, ze względu na istotny wpływ wielu czynników żywienia na postęp choroby. W tym przypadku oprócz wspomnianej mikroflory jelitowej, produktów przeciwzapalnych oraz nadwrażliwości pokarmowych należy również wziąć pod uwagę uwzględnienie konkretnych przypraw czy odpowiednich kwasów tłuszczowych w diecie chorej osoby.

Liczne badania dowodzą także na związek pomiędzy sposobem żywienia a przebiegiem klinicznym łuszczycy. Dowiedziono, że stosowanie diety niskokalorycznej i o właściwościach prozapalnych zmniejsza nasilenie objawów chorobowych. Dieta pomaga także w okresach zaostrzenia choroby, kiedy to obserwuje się stany zapalne błony śluzowej żołądka i konieczna jest modyfikacja sposobu żywienia.

 

 

DNA MOCZANOWA

Rozwój dny moczanowej jest związany z codzienną dietą. Organizm chorego zmaga się z nadmiarem kwasu moczowego,  który odkładając się w stawach powoduje ból. Prawidłowa dieta uboga w puryny ma na celu zmniejszenie zawartości kwasu moczowego w organizmie. Zadanie dietetyka w tym przypadku polega na opracowaniu jadłospisu, którego celem będzie zmniejszenie ilości kwasu moczowego we krwi oraz edukacja pacjenta. Warto zasięgnąć opinii specjalisty w tej chorobie, ponieważ samodzielne ograniczenie puryn w codziennej diecie jest trudne do wykonania, ze względu na duże ich rozpowszechnienie w żywności.

 

 

NIEPŁODNOŚĆ I DIETA DLA PŁODNOŚCI

Przyczyn niepłodności jest wiele, jednak część z nich ma podłoże żywieniowe, o których wspominałam wyżej (PCOS, insulinooporność). Na pewno na płodność wpływa odpowiednia masa ciała, dlatego rolą dietetyka jest po pierwsze dobranie diety  pod kątem wskaźnika BMI czy zawartości tkani tłuszczowej.  Nasz organizm, a szczególnie układ hormonalny nie lubią skrajnych wahań masy ciała.  Pewne jest też to, że żywienie  wpływa na jakość nasienia i gospodarkę hormonalną, dlatego dietetyk jest w stanie opracować dietę zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn pod kątem wyższej płodności. Pamiętajmy, że właściwy styl życia oraz sposób żywienia mogą zmniejszać ryzyko zaburzeń owulacji o około 80%.

 

 

NIEDOWAGA I ŻYWIENIE SPORTOWCÓW

Jak już wcześniej wspomniałam, dietetyk jest kojarzony z odchudzaniem, jednak wiele osób boryka się z wręcz odwrotnym problemem. Wbrew pozorom samodzielne nabranie wagi przez osoby bardzo szczupłe jest niejednokrotnie niemożliwe lub bardzo trudne do zrealizowania. Z pomocą przychodzi dietetyk, który w umiejętny sposób podpowie jak zmodyfikować jadłospis, aby ilość jedzenia nie była przytłaczająca dla pacjenta, ale z drugiej strony, aby posiłki były wysokaloryczne i powodowały wzrost wagi. Przypominam, że zarówno nadmiar masy ciała, jak i jej niedobór nie jest dobry. Posiadanie wagi na granicy lub poniżej prawidłowego wskaźnika BMI niesie za sobą konsekwencje. Jeśli mówimy o przyroście masy ciała to jest to zwykle bardzo pożądany cel w przypadku sportowców. Tutaj ceniona jest zazwyczaj masa mięśniowa, która często decyduje o wyższej wydolności organizmu czy lepszych wynikach, np. w sportach siłowych. Specjalista, jakim jest dietetyk, opracuje dietę pod kątem budowy masy mięśniowej oraz przygotuje sportowca do konkretnego wydarzenia sportowego. Współpraca sportowca z dietetykiem jest niezwykle istotna. Dietetyk opracuje dietę w różnych okresach treningowych, uwzględni odpowiednie nawodnienie, dobierze właściwą suplementację jeśli będzie taka konieczność oraz pomoże osiągnąć pożądaną masę ciała.

 

 

ZABURZENIA ODŻYWIANIA

Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania są bardzo ciężkimi chorobami psychicznymi, które potrafią zniszczyć życie osoby chorującej i jej rodziny.  Podjęcie próby wyjścia z choroby  na własną rękę nie zawsze jest możliwe i często kończy się niepowodzeniem. Osoby chorujące nie są wobec siebie obiektywne, często ukrywają swoje problemy przed najbliższymi i potrafią doskonale się maskować. W przypadku zaburzeń odżywiania konieczna jest pomoc kilku specjalistów, w tym dietetyka, który poprowadzi żywieniowo chorą osobę, opracuje akceptowalny, ale wysokoodżywczy jadłospis. Częste spotkania z dietetykiem i terapia u psychologa zdecydowanie zwiększają szanse na wyjście z choroby i pozwalają na powrót do normalnego życia.

 

 

CIĄŻA I LAKTACJA

Jak wiadomo dziecko podczas życia płodowego korzysta z wielu składników odżywczych pochodzących z diety matki, dlatego w tym przypadku porada dietetyka również jest wskazana. Urozmaicone i zbilansowane żywienie matki pozwala na odpowiedni wzrost i rozwój dziecka. Odnośnie diety kobiet w ciąży i kobiet karmiących istnieje wiele mitów, dlatego to właśnie dietetyk powinien doradzić na co zwrócić szczególną uwagę, aby dieta zaspokajała wszystkie potrzeby rozwijającego się dziecka oraz nie dopuszczała do niedoborów pokarmowych podczas karmienia piersią.

 

 

DZIECI

Często zdarza się, że zarówno Ci początkujący jak i również wprawieni rodzice nie wiedzą czym mają karmić swoje pociechy, aby były zdrowe. Dietetyk doradzi jakie pokarmy będą najodpowiedniejsze dla najmniejszych pacjentów, podpowie także jak sprawić aby w przyszłości chętnie korzystali ze zdrowych produktów. Edukowanie dzieci tak naprawdę powinno zacząć się od edukowania rodziców, a dietetyk jest osobą, która w praktyczny sposób potrafi przekazać wiedzę nie tylko na temat wartościowych produktów spożywczych, lecz także na temat psychologicznego podejścia do karmienia dzieci. Oprócz tego, doradzi jak walczyć z niechęcią do jedzenia czy nadmiernym spożyciem słodyczy wśród najmłodszych.

 

PODSUMOWANIE

Odpowiednio dobrana dieta pod kątem indywidualnych potrzeb naszego organizmu potrafi nie tylko poprawić samopoczucie i zmniejszyć wagę, ale także korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Każdy z nas zdrowie ma tylko jedno, dlatego tak jak robimy co rok przegląd techniczny naszego samochodu, tak warto też sprawdzić u specjalisty stan zdrowia i sposobu żywienia, szczególnie że mamy na niego bezpośredni wpływ.

 

Artykuł napisała

mgr IWONA WANAT

Dietetyk, specjalista zdrowia publicznego

18 stycznia 2018

W czym jeszcze oprócz odchudzania
pomoże Ci dietetyk?

Z serii Zdrowy Blog:

20 września 2018
ŚNIADANIE Z PATELNI, CZYLI JAJKA I DYNIA W POMIDORACH Składniki na 1 porcję Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka) Dynia - 80 g (0.4 x Porcja) Jaja kurze
20 września 2018
BUDYŃ ORKISZOWY Z JAGODAMI I KOKOSEM Składniki na 1 porcję Czarne jagody - 40 g (0.31 x Szklanka) Czekolada gorzka - 6 g (1 x Kostka) Skrobia ziemniaczana - 20

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE