Pytanie, na które regularnie odpowiadam w gabinecie. Jednak nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Wody te różnią się od siebie, a dodatkowo wody mineralne również można spotkać różnego rodzaju i każdy z Was może potrzebować innej, z zawartością różnych składników.
Składniki te wpływają na Twoje zdrowie zatem jest to istotne, jaką wodę wybierzesz dla siebie.
Co to znaczy woda źródlana i czym różni się od mineralnej oraz którą wybierać? Dla kogo niskosodowa, a dla kogo z magnezem i wapniem? Jaka woda polecana podczas odchudzania?
Różnica między wodą mineralną, a źródlaną
Woda źródlana i mineralna różnią się od siebie zawartością składników mineralnych.
Prawnie uregulowane jest, że naturalna woda mineralna jest to woda podziemna, która pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów, a dodatkowo charakteryzuje się ustalonym składem chemicznym, jak również ewentualnymi właściwościami prozdrowotnymi. Stopień mineralizacji jest podany na butelce. Woda źródlana pochodzenie ma takie samo, ale mniejszą zawartość minerałów.
Dokładniej mówiąc, wody butelkowane zostały podzielone na następujące rodzaje.
– Woda źródlana, to woda która pochodzi z podziemnych źródeł. Charakteryzuje się niskim stężeniem minerałów, bo do 500 mg/l. Na przykład Żywiec Zdrój 230 mg w litrze.
– Woda mineralna także pochodzi z podziemnych źródeł, ale charakteryzuje się obecnością minerałów powyżej 1000 mg/l. Na przykład Muszynianka 1954 mg w litrze.
– Woda stołowa, a inaczej lecznicza jest wydobywana ze specjalnych źródeł, o szczególnie wysokiej obecności minerałów, ponieważ powyżej 4000 mg/l. Powinna być wypijana dopiero po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem właśnie ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych. Na przykład woda Zuber 25054,3 mg w litrze. Dużo prawda? Określana, jako najbardziej bogata w składniki mineralne wśród wszystkich wód.
WSPÓLNE CECHY WODY MINERALNEJ I ŹRÓDLANEJ
Wody te, zarówno mineralna, jak i źródlana mają też kilka wspólnych cech. Obie wydobywane są z podziemnych źródeł i są czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Tuż po wydobyciu są butelkowane, aby mogły trafić na rynek do sprzedaży. Oba rodzaje wody uważa się za bezpieczne i korzystne dla zdrowia, jednak w zależności od dokładnego ich składu powinno się indywidualnie dostosować odpowiednią wodę dla danej osoby. Ich skład mineralny jest uwarunkowany geologicznymi czynnikami i powinien być zachowany, również po rozlaniu wody do butelek.
Mineralna, źródlana, gazowana, niegazowana
Dla przypomnienia wyjaśnię raz jeszcze różnice między rodzajami wody, ponieważ często albo w ogóle nie zwracacie uwagi na to czy woda jest mineralna czy źródlana lub pijecie wodę źródlaną, a myślicie, że pijecie mineralną, co często widzę w przypadku wypijanej przez Was wody znanej, reklamowanej firmy. Taka firma reklamuje swoją wodę, że to najlepsza więc ją wybieracie myśląc, że to „ta zdrowa”, czasem myśląc, że to na pewno mineralna jeśli już gdzieś usłyszeliście, że właśnie ta jest zdrowa (a nie czytacie etykietki), a okazuje się, że woda jest źródlana. Spotykam się też z tym, że myślicie iż woda mineralna to znaczy gazowana. To jednak nie jest to samo! Woda mineralna, to ta, która zawiera minerały w znaczącej ilości i może być ona zarówno gazowana, jak i niegazowana. Gazowana to znaczy wysycona dwutlenkiem węgla, a więc jest to ta „z bąbelkami”. Woda niegazowana nie zawiera dwutlenku węgla. Źródlana woda również zawiera minerały, ale ma ich bardzo mało, często podobnie do wody kranowej dlatego nie może zostać nazwana mineralną. Woda źródlana również może występować w postaci gazowanej i niegazowanej. Na smak wody (czystej wody, bez cukrów i aromatów oczywiście) wpływa rodzaj i ilość minerałów. Wspominam o tym, ponieważ często mówicie, że pijecie wodę źródlaną, ponieważ nie smakuje Wam ta z minerałami. Warto spróbować wtedy różnego rodzaju wód mineralnych – w którejś na pewno będzie odpowiedni skład związków mineralnych, który każdy dopasuje do siebie smakowo.
Woda źródlana
Odpowiednia woda dla większości osób właśnie dlatego, że nie zawiera dużej ilości minerałów (co nie oznacza, że mineralna nie jest odpowiednia, ale o tym za chwile). W przypadku wody źródlanej nie istnieje ryzyko, że dany minerał zostanie spożyty w zbyt dużej ilości. To też nie znaczy, że źródlana jest najlepszym wyborem i każdy powinien ją pić, ponieważ u innych osób wskazana będzie woda mineralna.
Dla kogo więc przeznaczona jest woda źródlana?
– dla kobiet w ciąży,
– dla dzieci i niemowląt, ponieważ pożądana jest u nich woda, o niskiej zawartości siarczanów oraz sodu,
– dla osób starszych, szczególnie w przypadku problemów ze zdrowiem,
– dla osób, które mają niską aktywność fizyczną,
– dla osób, które cierpią na nadciśnienie, choroby serca czy nerek.
Warto dodać jednak, że powyższe przeznaczenie wody źródlanej wciąż nie będzie dotyczyło wszystkich osób z danej grupy. U wielu osób w wieku starszym czy też u osób z niską aktywnością fizyczną również pożądana będzie woda mineralna. Po prostu muszą być w niej zawarte odpowiednie minerały, w zależności od stanu zdrowia danej osoby. Chodzi o to, że praktycznie każdy może pić wodę źródlaną, bo ona nie zaszkodzi. Ta woda ma też delikatniejszy smak i często dlatego niektóre osoby właśnie po nią sięgają.
Podam kilka przykładów wód źródlanych.
– Źywiec Zdrój,
– Primavera,
– Gorczańska,
– Nestle Pure Life.
Te wody mają poniżej 500 mg składników mineralnych w litrze i ich skład może ulegać niewielkim zmianom – nie jest on stabilny.
Woda mineralna
Dla kogo przeznaczona woda mineralna?
– Jeżeli jesteś zdrową osobą, to warto wybierać różne rodzaje wody, aby wzbogacić organizm w różne minerały, a najlepiej średniozmineralizowaną.
– Jeżeli występują u Ciebie problemy ze zdrowiem warto poradzić się lekarza lub dietetyka, o to, jaką wodę powinieneś pić. Dla osób z chorobami układu krążenia zaleca się wodę z niską zawartością sodu, a z kolei dla osób z osteoporozą wodę z wyższą zawartością wapnia.
– Dla osób aktywnych fizycznie, które tracą wraz z potem dużo elektrolitów (wzbogaconą w sód, potas i magnez).
– Dla kobiet w ciąży, u których istnieje potrzeba wzbogacenia organizmu w konkretny składnik (jodowana w niedoczynności tarczycy).
– Dla osób, które pracują w wysokiej temperaturze (powyżej 30 stopni).
– Dla osób, które zmagają się z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
– Dla osób, które cierpią na osteoporozę lub zwiększone jej ryzyko czy też w nadczynności tarczycy i innych chorobach.
Jednak nie można pominąć tego, że powyższe przeznaczenia nie zawsze będą odpowiednie dla każdej z osób z danej grupy ludzi. Osoba pracująca w podwyższonej temperaturze może cierpieć na chorobę nerek i ważne będzie dobranie u niej wody mineralnej, ale niskosodowej. Zaczynasz dostrzegać, to jak ważny jest wybór odpowiedniej wody?
Jaka woda najlepsza? Da się to określić?
Badania mówią, że mineralna, a im więcej wapnia i magnezu w wodzie czyli im woda twardsza tym lepsza dla naszego zdrowia. Zauważono, że osoby pijące taką wodę mieli mniejsze ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia. WHO stwierdza, że miękka woda z niską zawartością wapnia oraz magnezu może sprzyjać miażdżycy i zawałom serca.
Ale dokładniej? Bo przecież nie dla każdego taka sama mineralna
Jeżeli cierpisz na niedobory wapnia, nie spożywasz odpowiedniej ilości produktów mlecznych, jesteś weganem, potrzebujesz większych ilości wapnia z innych powodów, to polecane będą wody, takie jak:
– Cechini Muszyna,
– Muszynianka,
– Wielka Pieniawa,
– Kryniczanka,
– Muszyna,
– i inne wody, które zawierają wapnia więcej niż 200 mg/l
Jeżeli masz zwiększoną potliwość (na przykład z powodu wysokiej aktywności fizycznej czy pracy w temperaturze powyżej 30 stopni), to warto wybierać wody wysokozmineralizowane.
Wody wysokozmineralizowane to:
– Kryniczanka,
– Piwniczanka,
– Muszynianka.
Dodatkowo często istnieje potrzeba wybrania wody bogatej w sód. Te bogate w sód, zawierają powyżej 250 mg/l. Może być też woda, zawierająca ponad 200 mg/l, a wtedy widnieje na niej napis „zawiera sód”. Wody z wysoką zawartością sodu jednocześnie polecane są osobom, które mają dietę ubogą w sód. Przykładem wody wysokosodowej jest woda Zuber, będąca wodą lecznicą.
Woda niskosodowa, to woda o niskiej zawartości sodu, poniżej 20 mg/l. Najlepszym wyborem będzie woda o niskiej zawartości sodu, a wysokiej wapnia, potasu i magnezu. Unikać sodu powinny osoby, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobami nerek, choroby serca, cukrzycą.
Wody niskosodowe:
– Jurajska,
– Nałęczowianka,
– Kinga Pienińska,
– Cisowianka,
– Ustronianka Biała.
Wody, które będą pomocne w odchudzaniu, to wody średnio i wysokozmineralizowane (jeśli brak przeciwwskazań). Bogactwo składników w takich wodach zapobiega niedoborom, które mogłyby wystąpić podczas odchudzania, a dodatkowo przyspiesza procesy biochemicznie zatem również spalanie tkanki tłuszczowej. Woda podczas odchudzania powinna być bogata w magnez, potas, żelazo i wapń, czasem sód. Poleca się następujące wody:
– Dziedzilla
– Muszynianka,
– Kinga Pienińska,
– Kropla Beskidu,
– Dobrowianka,
– Jurajska,
– Cisowianka.
Pomocna podczas odchudzania może okazać się również woda wzbogacana w jod, ponieważ tarczyca odpowiada za metabolizm. Dostarczenie wody jodowanej pobudzi pracę tarczycy.
Dla kogo jeszcze woda bogata w jod? Oczywiście u osób z niedoczynnością tarczycy.
Jeżeli masz niedobory magnezu? Wody mineralne wyróżniają się jego wysoką zawartością. Magnez może występować w ilości około 50-100 mg, a w wodach leczniczych w ilości ponad 200 mg na litr.
– Muszynianka,
– Szczawa II,
– Słotwinka,
– Piwniczanka,
– Zuber.
Z kolei dla osób, które mają problemy z zaparciami polecana jest woda z siarczanami i najczęściej woda „lecznicza”.
Podsumowując
Woda źródlana nie zaszkodzi nikomu i może być spożyta przez wszystkie osoby w dużych ilościach. Jeśli jesteś zdrową osobą dorosłą najlepiej wybieraj wody średniozmineralizowane różnego rodzaju. Jeśli masz problemy ze zdrowiem dobrze zastanów się nad spożywaną przez Ciebie wodą. Najlepiej skonsultuj tę kwestię z dietetykiem lub lekarzem. Wody wysokozmineralizowane i lecznicze w szczególności powinny być wypijane z ostrożnością. Nie powinno się też pić ich cały czas (czas, rodzaj wody pomoże dobrać dietetyk lub lekarz).

Katarzyna Kaszyca
dietetyk kliniczny
Jestem absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, a także licencjonowanym specjalistą zdrowia publicznego, członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Ponad to ukończyłam Międzynarodową Akademię Medycyny Komplementarnej zdobywając wiedzę z zakresu naturoterapii i fitoterapii.
Od ponad 8 lat prowadzę prywatna praktykę przyjmując pacjentów z szeregiem dolegliwości zdrowotnych. Dzięki nabytej wiedzy i doświadczeniu staram się wspomagać leczenie farmakologiczne dietą.
Kliknij, aby poznać mnie lepiej.