WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WRÓĆ DO PRZEPISÓW KULINARNYCH

WRÓĆ DO ZDROWEGO BLOGA

ZUPA Z DYNI Z ZIEMNIAKAMI

 

 

Składniki na 1 porcję

Dynia - 200 g (1 x Porcja)
Cebula - 80 g (0.8 x Sztuka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
Jabłko - 100 g (0.67 x Sztuka)
Ziemniaki - 100 g (1.43 x Sztuka)
Sól (biała) - 5 g (5 x Szczypta)
Pieprz czarny mielony - 3 g (3 x Szczypta)
Pestki dyni - 20 g (2 x Łyżka)
Marchew - 50 g (1.11 x Sztuka)
Pietruszka (korzeń) - 50 g (1 x Sztuka)
Kurkuma - 2 g (2 x Szczypta)
Tofu naturalne - 50 g (0.28 x Opakowanie)
Mąka kukurydziana - 40 g (4 x Łyżka)
Seler (korzeń) - 30 g (0.5 x Plaster)
Bazylia (suszona) - 5 g (1.25 x Łyżeczka) 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Z marchwi, pietruszki, selera i połowy cebuli - przygotować wywar. W tym celu obrać
warzywa, włożyć do zimnej wody, gotować w całości, aż będą miękkie - wraz z zielem
angielskim i liściem laurowym. Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie - warzywa zblendować. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli również pokroić.Jabłko obrać ze skórki pokroić w kostkę. Na połowie oleju podsmażyć połowę cebulę, gdy się zeszkli dodać dynię i jabłko.Ziemniaki wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku w skorupkach - następnie pokroić.
Połączyć wywar z resztą składników, zagotować. Zblendować. Zagęścić mąką kukurydzianą.Doprawić do smaku solą, pieprzem kurkumą.
Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać z bazylia i pestkami dyni- podsmażyć na oleju, aż się zrumieni. 

 

 

 

Wartość odżywcza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATARZYNA KASZYCA

opracowała przepisy i artykuł

kategoria: zupy

 

 

14 listopada 2017

ZUPA Z DYNI Z ZIEMNIAKAMI

Z serii Zdrowy Blog:

22 października 2018
PLACKI BANANOWO - OWSIANE Składniki na 2 porcje: Banan - 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze - 75 g (0.3 x Szklanka) Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20
22 października 2018
BUŁECZKI NA SŁODKO Składniki na 8 porcji: Mąka pszenna - 250 g (20.83 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 50 g (16.67 x Łyżeczka) Masło ekstra - 50 g (10

COŚ NA DESER:

Dołącz do nas na:

 

 

 

 

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

Wszelkie prawa zastrzeżone dla Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia by SPECTRUM MARKETING © 2016

  +48 787 323 370

 

    rejestracja@instytutdietetyki.pl

 

GABINET W TYCHACH

 

ul. Owczarska 9
43-100 Tychy

 

 

 

 

 

GABINET W KATOWICACH

 

ul. Podgórna 4
40-008
Katowice

GABINET W ZABRZU

 

ul. Wolności 338b
41-811 Zabrze

Niedługo znajdziesz nas także w Sosnowcu, Gliwicach i Bielsku-Białej.

GODZINY OTWARCIA:

 

poniedziałek 08:00 – 20:00
wtorek 08:00 – 20:00
środa 08:00 – 20:00
czwartek 08:00 – 20:00
piątek 08:00 – 16:00

 

NASZE SIEDZIBY

DOŁĄCZ DO NAS W SIECI:

KONTAKT:

Nasi Partnerzy:

 

DANE DO PRZELEWÓW:

 

Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia

41-409 Mysłowice, Kosztowska 27

ING BANK ŚLĄSKI: 50 1050 1399 1000 0091 4749 5429


Kod Swift ING Banku Śląskiego czyli: INGBPLPW
IBAN tworzymy poprzez dodanie tylko liter PL przed numerem rachunku.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO Z NOWINAMI O ZDROWYM ŻYCIU?

ZAPISZ SIĘ DO
ZDROWEGO NEWSLETTERA

ZAPISZ MNIE
ZAPISZ MNIE
Witaj w Naszym gronie :)
Jeżeli nie podasz nam swojego maila, to nie
mamy jak do Ciebie pisać.

tel. 787 323 370

NAPISZ DO NAS

SKLEP ONLINE